A KSH Könyvtár logója

A Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár hírlevele


Rendezvényeink

Novemberben ismét várja az érdeklődő kicsiket és nagyokat a KSH Könyvtár és a homoludens.hu Egyesület közös rendezésű családi társasjátékklubja hétfőnként 16 és 19 óra között. Időpontok: november 6., 13., 20., 27.
Helyszín: Thirring Lajos terem.

2023. november 2-án (csütörtök) 17 órától Ligeti Dániel régész és humorista Hogy jutottunk idáig? A stand-up-tól a régészetig című beszélgetőestjére várjuk az érdeklődőket. Az esemény moderátora Kiss Violetta, aki a KSH Könyvtár részéről vezeti majd a beszélgetést. Az előadás ingyenes, azonban köszönjük, ha regisztrál az eseményünkre a kiss.violetta@kshkonyvtar.hu  címen!
Helyszín: Thirring Lajos terem.

2023. november 7-én (kedd) 17 órától a Madách Színház Írók-Sorsok-Szerelmek című online irodalmi programsorozatának Elfogyni az ölelésben – Ady Endre szerelmei című film-szín-játékára várjuk a színház- és irodalomkedvelő érdeklődőket. A rendezvényen való részvétel ingyenes, azonban a korlátozott férőhelyek száma miatt REGISZTRÁCIÓHOZ kötött! Jelentkezni a kiss.violetta@kshkonyvtar.hu címen lehet.
Az ingyenes filmvetítés a Madách Színház támogatásával, a Színház Madách SzínpadON című online programsorozatának könyvtári partnerprogramja keretében valósul meg. Bővebb információ: www.madachszinhaz.hu/szinpadon. Helyszín: Thirring Lajos terem.

2023. november 9-én (csütörtök) 17 órától sok szeretettel várjuk az érdeklődőket Balogh Miklós Fény és árnyék című kiállításának megnyitójára. A tárlatot a festőművész Balogh Miklós nyitja meg. Helyszín: Bibó István terem. A kiállítás megtekinthető 2024. január 9-ig a könyvtár folyosóján.

2023. november 14-én (kedd) 17 órától Eörsi László történész A Széna tériek és a KSH az ’56-os forradalom idején című beszélgetőestje keretében többek között szó lesz a Széna téri csoport történetéről, arról, hogy miért pont a KSH-ba vetették be magukat, illetve a Hivatal jelentőségéről a forradalom ideje alatt. Az esemény moderátora Derda Dávid, a KSH Könyvtár kézirattárosa. A rendezvényen való részvétel ingyenes, azonban a korlátozott férőhelyek száma miatt REGISZTRÁCIÓHOZ kötött! Jelentkezni a kiss.violetta@kshkonyvtar.hu címen lehet. További információ a rendezvény Facebook-eseményénél olvasható. Helyszín: Thirring Lajos terem.

2023. november 15-én (szerda) 17 órától sok szeretettel vár minden érdeklődőt a KSH Könyvtár könyvklubja! Az est során Axel Munthe San Michele regénye című művét dolgozzák fel. A következő negyedév témája: kortárs magyar irodalom. Helyszín: Thirring Lajos terem.

2023. november 16-án (csütörtök) 17 órától Zsiga Henrik író, egyetemi oktató, a Magyar Íróképző tanfolyamvezetője A billentyűzet hívása – Írásról, könyvekről, tanulásról című előadására kerül sor, melyre mindenkit szeretettel várunk! Az előadás ingyenes, azonban a korlátozott férőhelyek száma miatt REGISZTRÁCIÓHOZ KÖTÖTT! Jelentkezési szándékát kérjük, a kiss.violetta@kshkonyvtar.hu címen jelezze! Helyszín: Thirring Lajos terem.

2023. november 21-én (kedd) 17 órakor a színész-zenész Ember Márk Egy színész ezer arca című beszélgetőestjére várjuk az érdeklődőket! Az eseményt a KSH Könyvtár részéről Kiss Violetta moderálja.
Az előadás ingyenes, azonban REGISZTRÁCIÓHOZ kötött! Jelentkezési szándékát kérjük, a kiss.violetta@kshkonyvtar.hu címen jelezze! Helyszín: Thirring Lajos terem.

2023. november 29-én (szerda) 16.30-tól a Kölcsey Ferenc Olvasókör A szívnek szárnyazott sejtelmei című estjén a rendezvény vendége Keller Péter, Gárdonyi Géza dédunokája lesz. Gárdonyi Géza és a zene kapcsolatáról Hubert Ildikó mesél majd. Az est folyamán Vajda Éva tibeti hangtál-bemutatójával teszi élőbbé a szavak és a zene kapcsolatát. Helyszín: Bibó István terem.

2023. december 5-én (kedd) 17 órakor Majtényi György történész mostanában megjelenő Kádárné és Kádár. Házasságban a hatalommal című kötetéről beszélget Benedek Szabolccsal, a KSH munkatársával. Az előadás ingyenes, azonban REGISZTRÁCIÓHOZ kötött! Jelentkezési szándékát kérjük, a kiss.violetta@kshkonyvtar.hu címen jelezze! Helyszín: Thirring Lajos terem.

Könyvtárunk legújabb kiadványa: Dávid Zoltán (1923–1996) műveinek válogatott bibliográfiája

A 100 éve született Dávid Zoltánnak (1923–1996) az 1975-ben önálló közgyűjtemény formájában felállított KSH Levéltár igazgatójaként, a Hivatal korábbi működését illetően több mint 3000 folyóméter iratanyagot gyűjtött össze és rendszerezett, ez által megteremtette az akkori – és a későbbi – statisztikatörténeti kutatások alapjait. A most megjelent kiadványban olvasható a történeti demográfus, levéltáros életrajza és válogatott bibliográfiája mellett egy 1978-ban készült interjú, amelyben ismertette könyvárunk egykori levéltárának történetét és működtetését, valamint a halála idején íródott nekrológ, búcsú- és emlékbeszéd is helyet kapott a könyvben. A bibliográfia szabadon olvasható és letölthető honlapunkról.

Kísérleti elérés könyvtárunkban a Gale Research Complete Premium adatbázishoz 2023. december 9-ig

A próbahozzáférésnek köszönhetően elérhetővé vált a GALE adatbázis számos népszerű archívuma, többek között:
    Times Digital Archive
    British Library Newspapers
    Eighteenth, Nineteenth Century Collections Online
    National Geographic Magazine Archive 1888-tól napjainkig
    Financial Times Historical Archive, 1888-2021
    The Economist Historical Archive, 1843-2020
    China and the Modern World
Ebben a multidiszciplináris folyóirat-adatbázisban 28.000 időszaki kiadványban lehetséges keresni, amely magában foglal 4595 címet a JCR impact factor tudományos listából, emellett több, mint 1900 e-könyv; több, mint 13 millió oldal elsődleges történeti forrás (13–21. sz. közti időintervallumból); valamint több, mint 2 millió irodalmi tétel, kritika, teljes szövegű irodalmi mű érhető el.

KSH Könyvtár Facebook oldala KSH Könyvtár Instagram oldala Válasz küldése Leiratkozás a hírlevélről

KSH Könyvtár
1024 Budapest, Keleti Károly utca 5.

Nyitvatartás:
Hétfő, kedd, csütörtök: 8:00–19:00
Szerda: 12:00–19:00
Péntek: 8:00–16:00
Szombat–vasárnap: zárva

Honlapunk