Ha nem sikerül megnyitnia az e-mailt, kattintson ide.

A KSH Könyvtár logója

A Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár hírlevele

Szeptemberi programajánló

Szeretettel várjuk szeptemberben esedékes programjainkra!

Folyosónk falán szeptemberben Papp Iván (1918–1982) festőművész, grafikus, tanár kiállítását tekinthetik meg. A kiállítást 2018. szeptember 3-án (hétfőn) 16:30-kor Papp András, a művész legidősebb gyermeke nyitja meg.

Ha hétfő, akkor szeptemberben is Családi társasjátékklub a homoludens.hu Egyesület és könyvtárunk szervezésében! Délután négy és este hét óra között minden alkalommal egy-egy új játékkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők, de természetesen a jól bevált társasokat is előkészítjük. Helyszín: Thirring Lajos terem.

Szeptember 11-én (kedden) 10 és 16 óra között kerül megrendezésre a X. ELTE Könyvtári Nap, amelyen könyvtárunk is képviselteti magát. A kimondottan egyetemistáknak szóló program során 20 kiállítóval; könyvtárakkal, múzeumokkal és levéltárakkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A KSH Könyvtár standjához látogatók bővebb tájékoztatást kapnak könyvtárunkról, gyűjtőkörünkről, programjainkról, és ki is próbálhatják intézményünket a 4 hónapos ingyenes beiratkozási lehetőség keretében. Helyszín: 1088 Budapest, Múzeum körút 4/C ELTE BTK campus.

Szeptember 13-án (csütörtökön) 16:30-kor kezdődik a KSH Könyvtár Beszélgetőklubjának következő alkalma, amelyre sok szeretettel várjuk az érdeklődőket. Előadónk és témánk: Györke Judit: PROSECCO: Kulturális kalandozás Itáliában. Helyszín: Thirring Lajos terem.

Szeptember 15-én (szombaton) és 16-án (vasárnap) a Kulturális Örökség Napjai 2018. jegyében a KSH Könyvtár ismételten megnyitja kapuit. A látogatók nemcsak a könyvtár történetével, az olvasótermekben található kötetekkel és a raktárakkal ismerkedhetnek meg, de e két napon számos, az állományunkban őrzött régi és ritka könyvet is megmutatunk. Fontos tudnivaló, hogy a könyvtári sétára a Központi Statisztikai Hivatalban tett látogatás végén kerül sor. A programra történő regisztrációt a Központi Statisztikai Hivatal honlapján lehet kitölteni. A rendezvénnyel kapcsolatban további információ kérhető a kultszervezes@ksh.hu e-mail-címen vagy a +36-1-345-6949-es telefonszámon.

Szeptember 28-án (pénteken) a KSH Könyvtár is csatlakozik a Kutatók Éjszakája elnevezésű programsorozathoz. Célunk, hogy izgalmas és érdekes előadások során bemutassuk a könyvtárban folyó sokrétű kutatói tevékenységet, annak tudományos eredményeit, céljait és hasznosulását. A program keretében a következő előadásokra kerül sor. 16 óra: Kovács Csaba: Jedik Magyarországon – A népszámlálás mint a kisebbségkutatás alapvető forrása. 17 óra: Rovács Barna: Belső vándorlás Magyarországon a 20. században, tematikus térképek alapján. 18 óra: Derzsy Márk: Statisztikus a lövészárokban. 19 óra: Horváth Balázs: A „kemény” Keleti Károly – A harcos statisztikus. A programmal kapcsolatban további információ kérhető a kultszervezes@ksh.hu e-mail-címen vagy a +36-1-345-6949-es telefonszámon. Helyszín: Bibó István terem.

Rendhagyó nyitvatartás a folyóirat-olvasóban

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy átalakítási munkálatok miatt a folyóirat-olvasó 2018. szeptember 3-a és szeptember 7-e között zárva tart. A raktárakból bekért folyóiratok a szakolvasókban vehetők át. Szeptember 10-étől az alábbi módosított nyitvatartással várjuk látogatóinkat: hétfő–csütörtök: 13 és 19 óra között, péntek: 8 és 16 óra között.

Próbahozzáférés a Central and Eastern European Online Library (CEEOL) folyóiratgyűjteményéhez

Könyvtárunk az Elektronikus Információszolgáltatás (EISZ) Nemzeti Program keretében szeptember 1-jétől szeptember 28-áig ingyenes próbahozzáférést kapott a Central and Eastern European Online Library (CEEOL) folyóiratgyűjteményéhez. Az adatbázis többek között a Közép- és Kelet-Európa gazdaságával, történetével, kulturális életével foglalkozó tudományos folyóiratok cikkeihez biztosít teljes szövegű hozzáférést. Az adatbázis a könyvtár olvasótermi számítógépeiről szabadon elérhető.

Fülöp Ágnes Szinnyei József-díjas

Örömmel és büszkén tájékoztatjuk, hogy volt főigazgatónk, Fülöp Ágnes az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából elnyerte a legmagasabb hazai könyvtárszakmai elismerést, a Szinnyei József-díjat.

Felhívás könyvtári interjúsorozatban való részvételre

Könyvtárunk szeptember második felétől december végéig az olvasáskultúrát és a könyvtárak világát népszerűsítő kampányt indít a nagyobb közösségi oldalakon. Ennek keretében olyan néhány perces olvasói interjúkat kívánunk készíteni, amelyekben szó esik az olvasás- és könyvkultúra jelentőségéről, ezek szerepéről a mindennapokban, meghatározó olvasmányélményekről, a hagyományos és a digitális olvasás előnyeiről, illetve a könyvtárunkkal, szolgáltatásainkkal kapcsolatos tapasztalatokról. Az interjúkat Facebook- és YouTube-oldalunkon publikáljuk. (Referenciaként javasoljuk megtekinteni Villámvándor című legutóbbi sorozatunk valamely epizódját.) Kérjük, amennyiben szívesen lenne könyvtárunk arca és hangja, vegye fel a kapcsolatot Horváth Balázs kollégánkkal a kultszervezes@ksh.hu e-mail-címen vagy a + 36 1 345-6949-es telefonszámon. Hangot adunk Önnek!

Kérdőív filmkölcsönzési lehetőségről

Szolgáltatásaink bővítése és a teljesebb felhasználói élmény elérése érdekében szeretnénk megkérdezni Önt, hogy adott esetben szívesen kölcsönözne-e könyvtárunkból – a hangoskönyvekhez hasonlóan – különböző témájú DVD-filmeket is. Anonim kérdőívünk csak néhány kérdést tartalmaz, így pár kattintással kitölthető ezen a linken. Kérjük, hogy szánjon rá néhány percet. Megtisztelő válaszát előre is köszönjük!

Megjelent a Nemzetközi Statisztikai Figyelő új száma

Tájékoztatjuk Önt, hogy megjelent negyedéves elektronikus demográfiai, társadalmi és gazdasági szemléző folyóiratunk, a Nemzetközi Statisztikai Figyelő 2018. 1. száma, amely erről a linkről szabadon letölthető. Kérdéseiket, hozzászólásaikat örömmel fogadjuk az angelika.pasztor@ksh.hu e-mail-címen. Tartalmas böngészést kívánunk!

Megosztás a facebookon. Megosztás Twitteren Válasz küldése Leiratkozás a hírlevélről

KSH Könyvtár
1024 Budapest, Keleti Károly utca 5.

Nyitvatartás:
Hétfő–csütörtök: 8:00–19:00
Péntek: 8:00–16:00
Szombat–vasárnap: zárva

Honlapunk