Ha nem sikerül megnyitnia az e-mailt, kattintson ide.

A KSH Könyvtár logója

A Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár hírlevele

Felújítási munkálatok a folyóirat-olvasó teremben

Tájékoztatjuk, hogy a 2019. január 14-én kezdődött felújítási munkálatok keretében 2019. február 7-étől könyvtárunk folyóirat-olvasója is átalakításra kerül. Az itt lévő, helyben használható folyóiratok, valamint a születésnapicsomag-szolgáltatás a ruhatár melletti szakolvasóban kerül elhelyezésre. Megértését és szíves türelmét kérjük!

Februári programjaink

Szeretettel várjuk februárban esedékes programjainkra!

Folyosónk falán februárban Vető Zsolt fotóművész „Pillanatnyi létezések” című kiállítását tekinthetik meg.

Ha hétfő, akkor februárban is Családi társasjátékklub a homoludens.hu Egyesület és könyvtárunk szervezésében! Délután négy és este hét óra között minden alkalommal egy-egy új játékkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők, de természetesen a jól bevált társasokat is előkészítjük. Helyszín: Thirring Lajos terem.

Február 7-én (csütörtökön) 16:30-kor kezdődik a KSH Könyvtár Beszélgetőklubjának következő alkalma, amelyre sok szeretettel várjuk az érdeklődőket. Előadónk és témánk: Farkas Viktória: A gyógyító kínai konyha. Az előadó egyúttal bemutatja Meleg reggeli minden napra című szakácskönyvét is, amelybe 25 izgalmas, gyorsan elkészíthető étel receptjét gyűjtötte össze. Helyszín: Thirring Lajos terem.

Február 7-én (csütörtökön) 17 órakor kerül sor a Nemzeti Emlékezet Bizottsága és a KSH Könyvtár első közös rendezvényére. Vendégünk lesz Horváth Gergely Krisztián, az MTA BTK – NEB Vidéktörténeti Témacsoport vezetője, aki az általa szerkesztett Vakvágány. A „szocializmus alapjainak lerakása” vidéken a hosszú ötvenes években 1. című kötetet mutatja be. Az est házigazdája Kovács Csaba, a KSH Könyvtár tudományos kutatója. Helyszín: Bibó István terem.

Február 12-én (kedden) 16 és 18 óra között farsangi kézműves foglalkozást tart a KSH Könyvtár 4 és 10 év közötti gyermekek részére. A foglalkozáson különféle anyagokból minden gyermek elkészítheti saját, egyedi farsangi maszkját; olló, ragasztó, festék és ecset segítségével, könyvtárosaink közreműködése mellett. A részvétel mindenki számára ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. További információ és jelentkezési lehetőség: Horváth Balázs, 06-1-345-6949 vagy balazs.horvath2@ksh.hu. Helyszín: Bibó István terem.

Február 26-án (kedden) 17 órától a Magyar Statisztikai Társaság Statisztikatörténeti Szakosztályának rendezvényén tart előadást Grüll Tibor, az MTA doktora, a Pécsi Tudományegyetem Ókortörténeti Tanszékén működő Ókori Gazdaságtörténeti Kutatócsoport egyik alapítója és vezetője „Vannak-e statisztikáink az ókorból? A Római Birodalom gazdasága.” címmel. Helyszín: Thirring Lajos terem.

Február 28-án (csütörtökön) 17 órától a Kölcsey Ferenc Olvasókör, a Könyvtárellátó és a KSH Könyvtár közös szervezésében dr. Timár Judit és dr. Velkey Gábor, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont munkatársa tart vetítéssel egybekötött előadást „Zártságtól a nyitottságig: Új-Zéland geográfus szemmel.” címmel. Helyszín: Bibó István terem.

Magyar nyelvű e-könyvek a KSH Könyvtárban

Örömmel értesítjük, hogy 2019. január 1-jétől az alábbi négy hazai kiadó e-könyv-gyűjteménye elérhető olvasótermi számítógépeinkről.

Az Osiris Kiadó e-könyv-kínálatában számos elismert szerző és kutató tudományos igénnyel megírt munkája mellett megtalálhatók felsőoktatási és ismeretterjesztő könyvek, de a szépirodalmat illetően is majdnem 400, míg összességében több mint 1700 kötet közül válogathatnak az érdeklődők. Az adatbázist jó szívvel ajánljuk egyetemi hallgatóknak, a történelem, a szociológia, a politológia és a pszichológia iránt érdeklődőknek.

A L´Harmattan Kiadó Digitális Adatbázisában közel 1500 könyv között keresgélhetünk a legkülönfélébb témákban: magyar és egyetemes történelem, jog- és közgazdaságtudomány, néprajz, politikatudomány, szociológia, irodalomtudomány, gyermek- és magyar irodalom, hogy csak néhányat említsünk a sok közül.

A MeRSZ, vagyis az Akadémiai Kiadó Magyar Elektronikus Referenciamű Szolgáltatás elnevezésű online könyvtára több mint 600 magyar nyelvű tudományos alapmű, összefoglaló kézikönyv és felsőoktatási tankönyv teljes tartalmához biztosít online hozzáférést a következő témákban a teljesség igénye nélkül: biológia, filozófia, gazdaság, jogtudomány, műszaki tudományok, nyelvészet, orvostudomány, pszichológia és történelem. A szakkönyveken kívül egyetemi jegyzetek is elérhetők az oldalon.

A Typotex Kiadó online gyűjteményében több mint 500 könyv és jegyzet áll rendelkezésünkre. A kötetek elsősorban felsőfokú tankönyvek, szakkönyvek, jegyzetek, amelyek a természettudományok és a társadalomtudományok (matematika, fizika, informatika, biológia, kémia, mérnöki tudományok, pszichológia, filozófia, kommunikáció, művészetelmélet, menedzsment stb.) területét ölelik fel.

Otthoni hozzáférési lehetőség az Akadémiai Kiadó szótáraihoz és a MeRSZ online okoskönyvtárához

A távoli elérés iránti egyre növekvő igény kielégítése érdekében az Akadémiai Kiadó új szolgáltatásának köszönhetően olvasóink otthonról is használhatják a könyvtár által előfizetett szotar.net és MeRSZ adatbázist. Beiratkozott olvasóink között a készlet erejéig egyedi kódokat tudunk szétosztani jelentkezési sorrendben, amelyek aktiválásával otthonról is elérhetővé válik a 9 nyelvű szótári adatbázis, valamint a több száz tankönyv és szakkönyv. A kódok érvényességi ideje 2020. január 31-éig tart. Fontos, hogy egy szolgáltatáshoz kapcsolódó kód egy személynek adható ki, és a kódokat azok az olvasók kaphatják meg, akik a kód kiadásának időpontjában a könyvtár aktív, beiratkozott olvasói. A kódok nem átruházhatók. Amennyiben érdeklődik az ingyenes, otthoni hozzáférési lehetőség iránt, forduljon bizalommal az Olvasószolgálati Főosztály munkatársaihoz az olvasótermeinkben személyesen vagy az alábbi elérhetőségek valamelyikén: 06-1-345-6036 vagy ref@ksh.hu.

Januári könyvjegyzék

A KSH Könyvtár olvasótermeibe január folyamán beválogatott friss, 2018–2019-es megjelenésű kiadványok jegyzéke ezen a linken olvasható. Ez természetesen csak válogatott lista, a teljes állomány hozzáférhető online katalógusunkban. A Bibó István teremben elhelyezett művek kölcsönözhetők, a szakolvasóban található dokumentumok helyben használhatók.

Megosztás a facebookon.Megosztás TwitterenVálasz küldéseLeiratkozás a hírlevélről

KSH Könyvtár
1024 Budapest, Keleti Károly utca 5.

Nyitvatartás:
Hétfő–csütörtök: 8:00–19:00
Péntek: 8:00–16:00
Szombat–vasárnap: zárva

Honlapunk