Ha nem sikerül megnyitnia az e-mailt, kattintson ide.

A KSH Könyvtár logója

A Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár hírlevele

Elektronikus katalógusunk frissítése és kölcsönzési szolgáltatásunk néhány napos szünetelése

Kedves Olvasónk!

Bizonyára Ön is tapasztalta már, hogy elektronikus katalógusunkban időnként lassú és nehézkes a keresés, a szerver gyakran túlterheltséget jelez. Annak érdekében, hogy az Önt érdeklő könyveket, folyóiratokat az eddiginél könnyebben és gyorsabban megtalálja, a következő hetekben frissítjük elektronikus katalógusunkat és a hátterében futó informatikai rendszert. A munkálatok miatt 2019. március 5-étől várhatóan március 18-áig a dokumentumok kölcsönzése, előjegyzése, külső raktárból való bekérése és a lejárati határidő meghosszabbítása szünetel. A katalógusban továbbra is kereshet (itt csak március 5-én fordulhatnak elő kisebb fennakadások), a beiratkozás, a könyvtári tagság meghosszabbítása, a dokumentumok visszavétele és a könyvtár egyéb szolgáltatásai zavartalanul működnek.

Az esetleges kellemetlenségekért szíves türelmét és elnézését kérjük!

Felújítási munkálatok a folyóirat-olvasó teremben

2019. január 14-én kezdődött felújítási munkálatok keretében 2019. február 7-étől könyvtárunk folyóirat-olvasója is átalakításra kerül. Az itt lévő, helyben használható folyóiratok, valamint a születésnapicsomag-szolgáltatás a ruhatár melletti szakolvasóban kerül elhelyezésre. Megértését és szíves türelmét kérjük!

Márciusi programjaink

Folyosónk falán márciusban Csizmadia Klára selyemfestő „Új idők, új energiái” című kiállítása tekinthető meg.

Ha hétfő, akkor márciusban is Családi társasjátékklub a homoludens.hu Egyesület és könyvtárunk szervezésében! Délután négy és este hét óra között minden alkalommal egy-egy új játékkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők, de természetesen a jól bevált társasokat is előkészítjük. Helyszín: Thirring Lajos terem.

Március 20-án (szerdán) 17 órától Marosi Lajos fordító és Thuróczy Gergely irodalomtörténész, Rejtő-kutató (Petőfi Irodalmi Múzeum) tart vetítéssel egybekötött közös előadást Rejtő Jenő életéről, munkásságáról, valamint a Csontbrigád című regény orosz fordításának történetéről. Helyszín: Bibó István terem.

Otthoni hozzáférési lehetőség az Akadémiai Kiadó szótáraihoz és a MeRSZ online okoskönyvtárához

A távoli elérés iránti egyre növekvő igény kielégítése érdekében az Akadémiai Kiadó új szolgáltatásának köszönhetően olvasóink otthonról is használhatják a könyvtár által előfizetett szotar.net és MeRSZ adatbázist. Beiratkozott olvasóink között a készlet erejéig egyedi kódokat tudunk szétosztani jelentkezési sorrendben, amelyek aktiválásával otthonról is elérhetővé válik a 9 nyelvű szótári adatbázis, valamint a több száz tankönyv és szakkönyv. A kódok érvényességi ideje 2020. január 31-éig tart. Fontos, hogy egy szolgáltatáshoz kapcsolódó kód egy személynek adható ki, és a kódokat azok az olvasók kaphatják meg, akik a kód kiadásának időpontjában a könyvtár aktív, beiratkozott olvasói. A kódok nem átruházhatók. Amennyiben érdeklődik az ingyenes, otthoni hozzáférési lehetőség iránt, forduljon bizalommal az Olvasószolgálati Főosztály munkatársaihoz az olvasótermeinkben személyesen vagy az alábbi elérhetőségek valamelyikén: 06-1-345-6036 vagy ref@ksh.hu.

Magyar nyelvű e-könyvek a KSH Könyvtárban

Örömmel értesítjük, hogy 2019. január 1-jétől az alábbi négy hazai kiadó e-könyv-gyűjteménye elérhető olvasótermi számítógépeinkről.

Az Osiris Kiadó e-könyv-kínálatában számos elismert szerző és kutató tudományos igénnyel megírt munkája mellett megtalálhatók felsőoktatási és ismeretterjesztő könyvek, de a szépirodalmat illetően is majdnem 400, míg összességében több mint 1700 kötet közül válogathatnak az érdeklődők. Az adatbázist jó szívvel ajánljuk egyetemi hallgatóknak, a történelem, a szociológia, a politológia és a pszichológia iránt érdeklődőknek.

A L´Harmattan Kiadó Digitális Adatbázisában közel 1500 könyv között keresgélhetünk a legkülönfélébb témákban: magyar és egyetemes történelem, jog- és közgazdaságtudomány, néprajz, politikatudomány, szociológia, irodalomtudomány, gyermek- és magyar irodalom, hogy csak néhányat említsünk a sok közül.

A MeRSZ, vagyis az Akadémiai Kiadó Magyar Elektronikus Referenciamű Szolgáltatás elnevezésű online könyvtára több mint 600 magyar nyelvű tudományos alapmű, összefoglaló kézikönyv és felsőoktatási tankönyv teljes tartalmához biztosít online hozzáférést a következő témákban a teljesség igénye nélkül: biológia, filozófia, gazdaság, jogtudomány, műszaki tudományok, nyelvészet, orvostudomány, pszichológia és történelem. A szakkönyveken kívül egyetemi jegyzetek is elérhetők az oldalon.

A Typotex Kiadó online gyűjteményében több mint 500 könyv és jegyzet áll rendelkezésünkre. A kötetek elsősorban felsőfokú tankönyvek, szakkönyvek, jegyzetek, amelyek a természettudományok és a társadalomtudományok (matematika, fizika, informatika, biológia, kémia, mérnöki tudományok, pszichológia, filozófia, kommunikáció, művészetelmélet, menedzsment stb.) területét ölelik fel.

A magyar költészet napja a KSH Könyvtárban

József Attila születésnapjának tiszteletére 55 éve április 11-én ünnepeljük a magyar költészet napját. Ez alkalomból idén egy különleges költészetnapi játékra invitáljuk Olvasóinkat: március 22-étől három héten át a verseké lesz a főszerep a KSH Könyvtárban!

A részletekkel hamarosan jelentkezünk közösségi médiafelületeinken!

Februári könyvjegyzék

A KSH Könyvtár olvasótermeibe február folyamán beválogatott friss, 2018–2019-es megjelenésű kiadványok jegyzéke ezen a linken olvasható. Ez természetesen csak válogatott lista, a teljes állomány hozzáférhető online katalógusunkban. A Bibó István teremben elhelyezett művek kölcsönözhetők, a szakolvasóban található dokumentumok helyben használhatók.

Megosztás a facebookon.Megosztás TwitterenVálasz küldéseLeiratkozás a hírlevélről

KSH Könyvtár
1024 Budapest, Keleti Károly utca 5.

Nyitvatartás:
Hétfő–csütörtök: 8:00–19:00
Péntek: 8:00–16:00
Szombat–vasárnap: zárva

Honlapunk