Ha nem sikerül megnyitnia az e-mailt, kattintson ide.

A KSH Könyvtár logója

A Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár hírlevele

Újraindult a kölcsönzés!

Örömmel tájékoztatjuk, hogy informatikai rendszerünk frissítése mostanra eljutott arra a pontra, hogy ismét lehetővé vált a könyvek kölcsönzése, visszavétele, előjegyzése és a kölcsönzési határidők meghosszabbítása. Online katalógusunk még a frissítés előtti állapotot mutatja, előfordulhat tehát, hogy hozzáférhetőnek lát egy időközben kikölcsönzött vagy kikölcsönzöttnek egy időközben visszahozott könyvet, illetve olvasói profiljában olyan könyvet talál a nevén, amelyet már visszahozott. Ez utóbbiból semmilyen probléma nem származhat, mert könyvtári rendszerünk a mindenkori aktuális állapotot rögzíti. A törökbálinti raktárból történő bekérés funkciója egyelőre szintén nem működik; amennyiben külső raktárunkból kíván könyvet behozatni, kérjük, forduljon bizalommal kollégáinkhoz személyesen, telefonon vagy e-mailben. Az online katalógus és bekérés várhatóan jövő héttől lesz használható. Köszönjük szíves türelmét és megértését, szeretettel várjuk kölcsönzőnkben!

Felújítási munkálatok a folyóirat-olvasó teremben

2019. január 14-én kezdődött felújítási munkálatok keretében 2019. február 7-étől könyvtárunk folyóirat-olvasója is átalakításra kerül. Az itt lévő, helyben használható folyóiratok, valamint a születésnapicsomag-szolgáltatás a ruhatár melletti szakolvasóban kerül elhelyezésre. Megértését és szíves türelmét kérjük!

Áprilisi programjaink

Folyosónk falán áprilisban Várkonyi Gábor „Színek, fények, hangulatok” című kiállítása tekinthető meg.

Ha hétfő, akkor áprilisban is Családi társasjátékklub a homoludens.hu Egyesület és könyvtárunk szervezésében! Délután négy és este hét óra között minden alkalommal egy-egy új játékkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők, de természetesen a jól bevált társasokat is előkészítjük. Helyszín: Thirring Lajos terem.

Április 4-én (csütörtökön) 17 órakor kezdődik a KSH Könyvtár Beszélgetőklubjának következő alkalma, amelyre sok szeretettel várjuk az érdeklődőket. Előadónk és témánk: Bosznayné Gilicze Márta: Mesés utazásaink. Helyszín: Thirring Lajos terem.

Április 17-én (szerdán) 17 órától a Magyar Statisztikai Társaság Statisztikatörténeti Szakosztály rendezvényén Draskóczy István, az MTA doktora, egyetemi tanár, az ELTE BTK Történeti Intézet Középkori Történeti Tanszék oktatója tart előadást Nihil enim utilius sale, avagy nincs hasznosabb a sónál. A magyarországi kősó bányászata és kereskedelme a késő középkorban címmel. Helyszín: Thirring Lajos terem.

Április 25-én (csütörtökön) 17 órától a Kölcsey Ferenc Olvasókör, a Könyvtárellátó és a KSH Könyvtár közös rendezvényén a februári előadás nagy sikerére való tekintettel ismételten Új-Zéland kerül a középpontba. Vendégünk, dr. Kiglics István emeritus professzor vetítéssel egybekötött előadásában a déli szigetet mutatja be. Helyszín: Bibó István terem.

Találkozzunk a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon!

A KSH Könyvtár idén is részt vesz a Millenárison megrendezésre kerülő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, amelyre április 25. és 28. között, immár 26. alkalommal kerül sor. A Könyvfesztivál időtartama alatt kiadványainkat 50–60%-os kedvezménnyel vásárolhatják meg a helyszínen és a könyvtárban egyaránt. Köteteink mellett tematikus térképekből és jubileumi képeslapokból is válogathatnak az érdeklődők. A KSH Könyvtár standja a B59-es jelzetű lesz.

Otthoni hozzáférési lehetőség az Akadémiai Kiadó szótáraihoz és a MeRSZ online okoskönyvtárához

A távoli elérés iránti egyre növekvő igény kielégítése érdekében az Akadémiai Kiadó új szolgáltatásának köszönhetően olvasóink otthonról is használhatják a könyvtár által előfizetett szotar.net és MeRSZ adatbázist. Beiratkozott olvasóink között a készlet erejéig egyedi kódokat tudunk szétosztani jelentkezési sorrendben, amelyek aktiválásával otthonról is elérhetővé válik a 9 nyelvű szótári adatbázis, valamint a több száz tankönyv és szakkönyv. A kódok érvényességi ideje 2020. január 31-éig tart. Fontos, hogy egy szolgáltatáshoz kapcsolódó kód egy személynek adható ki, és a kódokat azok az olvasók kaphatják meg, akik a kód kiadásának időpontjában a könyvtár aktív, beiratkozott olvasói. A kódok nem átruházhatók. Amennyiben érdeklődik az ingyenes, otthoni hozzáférési lehetőség iránt, forduljon bizalommal az Olvasószolgálati Főosztály munkatársaihoz az olvasótermeinkben személyesen vagy az alábbi elérhetőségek valamelyikén: 06-1-345-6036 vagy ref@ksh.hu.

Magyar nyelvű e-könyvek a KSH Könyvtárban

Örömmel értesítjük, hogy 2019. január 1-jétől az alábbi négy hazai kiadó e-könyv-gyűjteménye elérhető olvasótermi számítógépeinkről.

Az Osiris Kiadó e-könyv-kínálatában számos elismert szerző és kutató tudományos igénnyel megírt munkája mellett megtalálhatók felsőoktatási és ismeretterjesztő könyvek, de a szépirodalmat illetően is majdnem 400, míg összességében több mint 1700 kötet közül válogathatnak az érdeklődők. Az adatbázist jó szívvel ajánljuk egyetemi hallgatóknak, a történelem, a szociológia, a politológia és a pszichológia iránt érdeklődőknek.

A L´Harmattan Kiadó Digitális Adatbázisában közel 1500 könyv között keresgélhetünk a legkülönfélébb témákban: magyar és egyetemes történelem, jog- és közgazdaságtudomány, néprajz, politikatudomány, szociológia, irodalomtudomány, gyermek- és magyar irodalom, hogy csak néhányat említsünk a sok közül.

A MeRSZ, vagyis az Akadémiai Kiadó Magyar Elektronikus Referenciamű Szolgáltatás elnevezésű online könyvtára több mint 600 magyar nyelvű tudományos alapmű, összefoglaló kézikönyv és felsőoktatási tankönyv teljes tartalmához biztosít online hozzáférést a következő témákban a teljesség igénye nélkül: biológia, filozófia, gazdaság, jogtudomány, műszaki tudományok, nyelvészet, orvostudomány, pszichológia és történelem. A szakkönyveken kívül egyetemi jegyzetek is elérhetők az oldalon.

A Typotex Kiadó online gyűjteményében több mint 500 könyv és jegyzet áll rendelkezésünkre. A kötetek elsősorban felsőfokú tankönyvek, szakkönyvek, jegyzetek, amelyek a természettudományok és a társadalomtudományok (matematika, fizika, informatika, biológia, kémia, mérnöki tudományok, pszichológia, filozófia, kommunikáció, művészetelmélet, menedzsment stb.) területét ölelik fel.

Megosztás a facebookon.Megosztás TwitterenVálasz küldéseLeiratkozás a hírlevélről

KSH Könyvtár
1024 Budapest, Keleti Károly utca 5.

Nyitvatartás:
Hétfő–csütörtök: 8:00–19:00
Péntek: 8:00–16:00
Szombat–vasárnap: zárva

Honlapunk