Ha nem sikerül megnyitnia az e-mailt, kattintson ide.

A KSH Könyvtár logója

A Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár hírlevele

Online katalógusunk tesztüzeme

Örömmel tájékoztatjuk, hogy megkezdtük új online katalógusunk tesztelését, amelyet erre a linkre kattintva Ön is elérhet. A katalógus immár az aktuális állapotot mutatja, így nyugodtan használható keresésre. A törökbálinti raktárból történő bekérés funkciója egyelőre még nem működik; amennyiben külső raktárunkból kíván könyvet behozatni, kérjük, forduljon bizalommal kollégáinkhoz személyesen, telefonon vagy e-mailben. Az online katalógus működésével kapcsolatos kérdéseit, észrevételeit és javaslatait szívesen fogadjuk a ref@ksh.hu e-mail-címen. Köszönjük szíves türelmét és megértését, szeretettel várjuk kölcsönzőnkben!

Felújítási munkálatok a folyóirat-olvasó teremben

2019. január 14-én kezdődött felújítási munkálatok keretében 2019. február 7-étől könyvtárunk folyóirat-olvasója is átalakításra kerül. Az itt lévő, helyben használható folyóiratok, valamint a születésnapicsomag-szolgáltatás a ruhatár melletti szakolvasóban kerül elhelyezésre. Megértését és szíves türelmét kérjük!

Májusi programjaink

Folyosónk falán májusban Sipos Orsolya „Festmények...versek...lélekhez szóló színek, érzések...” című kiállítása tekinthető meg.

Ha hétfő, akkor májusban is Családi társasjátékklub a homoludens.hu Egyesület és könyvtárunk szervezésében! Délután négy és este hét óra között minden alkalommal egy-egy új játékkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők, de természetesen a jól bevált társasokat is előkészítjük. Helyszín: Thirring Lajos terem.

Május 9-én (csütörtökön) 17 órakor kezdődik a KSH Könyvtár Beszélgetőklubjának következő alkalma, amelyre sok szeretettel várjuk az érdeklődőket. Előadónk és témánk: Farkas Erzsébet Mária: Hogyan nyissuk meg a szívünket a szeretetre és hogyan adjuk tovább gyermekeinknek? Helyszín: Thirring Lajos terem.

Május 16-án (csütörtökön) 17:30-tól a II. Kerületi Önkormányzattal közösen szervezett Szülők Akadémiájának következő rendezvényén Szűcs Dóra tanár, közgazdász, újságíró, az OkosDobozt fejlesztő Wizper Kft. ügyvezetője tart előadást Játékos tanulás címmel. Helyszín: Thirring Lajos terem.

Május 23-án (csütörtökön) 16:30-tól a Kölcsey Ferenc Olvasókör, a Könyvtárellátó és a KSH Könyvtár közös rendezvényén Utry Attila író, költő mutatja be A Kelet fényei című kötetet, amelyet 70. születésnapja alkalmából a Kelet Irodalmi Alkotócsoport szerzői állítottak össze. A bemutatón közreműködik Baán István görögkatolikus pap, az MTA doktora, Cs. Varga István irodalomtörténész, kritikus és Eszenyi Miklós író. A kötet a helyszínen kedvezményesen megvásárolható. Helyszín: Bibó István terem.

Megjelent a Nemzetközi Statisztikai Figyelő új száma

Tájékoztatjuk, hogy megjelent negyedéves elektronikus demográfiai, társadalmi és gazdasági szemléző folyóiratunk, a Nemzetközi Statisztikai Figyelő legújabb száma, amely erről a linkről szabadon letölthető. Kérdéseiket, hozzászólásaikat örömmel fogadjuk az angelika.pasztor@ksh.hu e-mail-címen. Tartalmas böngészést kívánunk!

Otthoni hozzáférési lehetőség az Akadémiai Kiadó szótáraihoz és a MeRSZ online okoskönyvtárához

A távoli elérés iránti egyre növekvő igény kielégítése érdekében az Akadémiai Kiadó új szolgáltatásának köszönhetően olvasóink otthonról is használhatják a könyvtár által előfizetett szotar.net és MeRSZ adatbázist. Beiratkozott olvasóink között a készlet erejéig egyedi kódokat tudunk szétosztani jelentkezési sorrendben, amelyek aktiválásával otthonról is elérhetővé válik a 9 nyelvű szótári adatbázis, valamint a több száz tankönyv és szakkönyv. A kódok érvényességi ideje 2020. január 31-éig tart. Fontos, hogy egy szolgáltatáshoz kapcsolódó kód egy személynek adható ki, és a kódokat azok az olvasók kaphatják meg, akik a kód kiadásának időpontjában a könyvtár aktív, beiratkozott olvasói. A kódok nem átruházhatók. Amennyiben érdeklődik az ingyenes, otthoni hozzáférési lehetőség iránt, forduljon bizalommal az Olvasószolgálati Főosztály munkatársaihoz az olvasótermeinkben személyesen vagy az alábbi elérhetőségek valamelyikén: 06-1-345-6036 vagy ref@ksh.hu.

Magyar nyelvű e-könyvek a KSH Könyvtárban

Örömmel értesítjük, hogy 2019. január 1-jétől az alábbi négy hazai kiadó e-könyv-gyűjteménye elérhető olvasótermi számítógépeinkről.

Az Osiris Kiadó e-könyv-kínálatában számos elismert szerző és kutató tudományos igénnyel megírt munkája mellett megtalálhatók felsőoktatási és ismeretterjesztő könyvek, de a szépirodalmat illetően is majdnem 400, míg összességében több mint 1700 kötet közül válogathatnak az érdeklődők. Az adatbázist jó szívvel ajánljuk egyetemi hallgatóknak, a történelem, a szociológia, a politológia és a pszichológia iránt érdeklődőknek.

A L´Harmattan Kiadó Digitális Adatbázisában közel 1500 könyv között keresgélhetünk a legkülönfélébb témákban: magyar és egyetemes történelem, jog- és közgazdaságtudomány, néprajz, politikatudomány, szociológia, irodalomtudomány, gyermek- és magyar irodalom, hogy csak néhányat említsünk a sok közül.

A MeRSZ, vagyis az Akadémiai Kiadó Magyar Elektronikus Referenciamű Szolgáltatás elnevezésű online könyvtára több mint 600 magyar nyelvű tudományos alapmű, összefoglaló kézikönyv és felsőoktatási tankönyv teljes tartalmához biztosít online hozzáférést a következő témákban a teljesség igénye nélkül: biológia, filozófia, gazdaság, jogtudomány, műszaki tudományok, nyelvészet, orvostudomány, pszichológia és történelem. A szakkönyveken kívül egyetemi jegyzetek is elérhetők az oldalon.

A Typotex Kiadó online gyűjteményében több mint 500 könyv és jegyzet áll rendelkezésünkre. A kötetek elsősorban felsőfokú tankönyvek, szakkönyvek, jegyzetek, amelyek a természettudományok és a társadalomtudományok (matematika, fizika, informatika, biológia, kémia, mérnöki tudományok, pszichológia, filozófia, kommunikáció, művészetelmélet, menedzsment stb.) területét ölelik fel.

Megosztás a facebookon.Megosztás TwitterenVálasz küldéseLeiratkozás a hírlevélről

KSH Könyvtár
1024 Budapest, Keleti Károly utca 5.

Nyitvatartás:
Hétfő–csütörtök: 8:00–19:00
Péntek: 8:00–16:00
Szombat–vasárnap: zárva

Honlapunk