Ha nem sikerül megnyitnia az e-mailt, kattintson ide.

A KSH Könyvtár logója

A Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár hírlevele

Júniusi programjaink

Folyosónk falán júniusban Vető Zsolt „Sokaság” című kiállítása tekinthető meg.

Ha hétfő, akkor júniusban is Családi társasjátékklub a homoludens.hu Egyesület és könyvtárunk szervezésében! Délután négy és este hét óra között minden alkalommal egy-egy új játékkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők, de természetesen a jól bevált társasokat is előkészítjük. Június 24-én kerül sor a 200. társasjátékklubra. Ez alkalomból jubileumi Rummikub bajnokságot rendezünk, amelyen az első három helyezettnek oklevelet és egyéb nyereménytárgyakat osztunk ki. Helyszín: Thirring Lajos terem.

Június 5-én és 12-én (szerdán) 17 órától egy kétrészes előadás-sorozatban Szuromi Orsolya geográfus, humánökológus a permakultúra, azaz az ember és a természet kölcsönösen hasznos együttélésének, az „állandó mezőgazdaság” működésének témáját járja körül, írországi példákon keresztül. Az előadás-sorozat címe: Permakultúra West-Corkban. Helyszín: Thirring Lajos terem.

Június 6-án (csütörtökön) 17:30-tól a II. Kerületi Önkormányzat és a KSH Könyvtár Szülők Akadémiája elnevezésű közös sorozatának következő rendezvényén Antal Emese dietetikus, szociológus tart előadást az ételérzékenységről, ételallergiáról. Helyszín: Thirring Lajos terem.

Június 12-én (szerdán) 17 órától a Nemzeti Emlékezet Bizottsága és a KSH Könyvtár szeretettel várja az érdeklődőket a Diplomácia – hírszerzés – állambiztonság című kötet bemutatójára. A kötetet bemutatja dr. Fejérdy Gergely diplomata; Melkovicsné dr. Madarász Anita, a NEB Hivatalának tudományos kutatója; dr. Soós Viktor Attila, a NEB tagja, a NEB külügyi munkacsoportjának vezetője, a kötet szerkesztője. Az est házigazdája Kovács Csaba, a KSH Könyvtár tudományos kutatója. Helyszín: Bibó István terem.

Június 13-án (csütörtökön) 17 órától a KSH Könyvtár beszélgetőklubjának következő vendége Cserey Noémi. Előadásának címe: A színház mint lelki táplálék. Helyszín: Thirring Lajos terem.

Június 20-án (csütörtökön) 17 órától a Kölcsey Ferenc Olvasókör, a Könyvtárellátó és a KSH Könyvtár közös rendezvényén Horváth Júlia Borbála író, kulturális antropológus mutatja be Női beszély című kötetét. A szerzővel A. Gergely András (CSc) kulturális antropológus, címzetes egy. tanár, Nagy Beáta egyetemi tanár (Budapesti Corvinus Egyetem) és Tóth Pál Péter demográfus, szenior kutató (KSH NKI) beszélget. Az est házigazdája Rácz András, a Könyvkultúra Magazin főszerkesztője. Helyszín: Bibó István terem.

Találkozzunk a 90. Ünnepi Könyvhéten és a II. Kerület Napján!

A KSH Könyvtár idén is részt vesz az immár 90. alkalommal megrendezésre kerülő Ünnepi Könyvhéten, amely június 13. és 17. között új helyszínen, a Duna-korzón várja az érdeklődőket. A Könyvhét időtartama alatt kiadványainkat 50–60%-os kedvezménnyel vásárolhatják meg a helyszínen és a könyvtárban egyaránt. Az e-mailen, telefonon vagy személyesen történő megrendelés esetén a fenti kedvezmény ugyanúgy érvényes. Köteteink mellett tematikus térképekből (demográfia, nemzetiség, egészségügy, hegy- és vízrajz, gazdaság, kultúra és egyéb témakörök), és képeslapokból is válogathatnak az érdeklődők, valamint igénybe vehetik a négy hónapos ingyenes beiratkozási lehetőséget is. A KSH és a KSH Könyvtár közös pavilonja a 116-os számú lesz.

Június 15-én (szombaton) kollégáinkat a Millenárison tartott II. Kerület Napján is megtalálják, ahol a könyvtár – a Könyvhéthez hasonlóan – négy hónapos ingyenes beiratkozási lehetőséget biztosít az érdeklődőknek, akik akár már a helyszínen is kölcsönözhetnek gyerekkönyveket, regényeket, krimiket, életrajzokat, szakács- és útikönyveket. A gyerekek a rajzolás, színezés mellett kézműves foglalkozáson vehetnek részt.

A Központi Statisztikai Hivatal a 90. Ünnepi Könyvhéten!

A Központi Statisztikai Hivatal is részt vesz az Ünnepi Könyvhéten, ahol a legújabb kiadványok bemutatása mellett számos aktualitás, kedvezmény, játékos kvíz és ajándék színesíti programkínálatukat. A standnál már kézbe vehető lesz a legfrissebb Magyar Statisztikai Zsebkönyv, az új Magyarország, 2018 és a Fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon, 2018 című kiadvány is. Sőt! A Könyvhét ideje alatt valamennyi KSH-kiadvány 30–50%-os kedvezménnyel lesz megvásárolható! Mivel várja még a pavilonhoz látogatókat a KSH? Információkkal a 2020-as agrárcenzusról és a 2021-ben esedékes népszámlálásról, valamint a hozzájuk kapcsolódó nyitott pozíciókról. Továbbá, a KSH kutatószobájáról is érdekességeket tudhatnak meg az érdeklődők. Mindezek mellett az EU-Info Statisztikai Szolgálat szakértői is jelen lesznek pavilonunknál, akik szívesen válaszolnak a felmerülő kérdésekre is. A KSH és a KSH Könyvtár közös pavilonja a 116-os számú lesz.

Otthoni hozzáférési lehetőség az Akadémiai Kiadó szótáraihoz és a MeRSZ online okoskönyvtárához

A távoli elérés iránti egyre növekvő igény kielégítése érdekében az Akadémiai Kiadó új szolgáltatásának köszönhetően olvasóink otthonról is használhatják a könyvtár által előfizetett szotar.net és MeRSZ adatbázist. Beiratkozott olvasóink között a készlet erejéig egyedi kódokat tudunk szétosztani jelentkezési sorrendben, amelyek aktiválásával otthonról is elérhetővé válik a 9 nyelvű szótári adatbázis, valamint a több száz tankönyv és szakkönyv. A kódok érvényességi ideje 2020. január 31-éig tart. Fontos, hogy egy szolgáltatáshoz kapcsolódó kód egy személynek adható ki, és a kódokat azok az olvasók kaphatják meg, akik a kód kiadásának időpontjában a könyvtár aktív, beiratkozott olvasói. A kódok nem átruházhatók. Amennyiben érdeklődik az ingyenes, otthoni hozzáférési lehetőség iránt, forduljon bizalommal az Olvasószolgálati Főosztály munkatársaihoz az olvasótermeinkben személyesen vagy az alábbi elérhetőségek valamelyikén: 06-1-345-6036 vagy ref@ksh.hu.

Magyar nyelvű e-könyvek a KSH Könyvtárban

Örömmel értesítjük, hogy 2019. január 1-jétől az alábbi négy hazai kiadó e-könyv-gyűjteménye elérhető olvasótermi számítógépeinkről.

Az Osiris Kiadó e-könyv-kínálatában számos elismert szerző és kutató tudományos igénnyel megírt munkája mellett megtalálhatók felsőoktatási és ismeretterjesztő könyvek, de a szépirodalmat illetően is majdnem 400, míg összességében több mint 1700 kötet közül válogathatnak az érdeklődők. Az adatbázist jó szívvel ajánljuk egyetemi hallgatóknak, a történelem, a szociológia, a politológia és a pszichológia iránt érdeklődőknek.

A L´Harmattan Kiadó Digitális Adatbázisában közel 1500 könyv között keresgélhetünk a legkülönfélébb témákban: magyar és egyetemes történelem, jog- és közgazdaságtudomány, néprajz, politikatudomány, szociológia, irodalomtudomány, gyermek- és magyar irodalom, hogy csak néhányat említsünk a sok közül.

A MeRSZ, vagyis az Akadémiai Kiadó Magyar Elektronikus Referenciamű Szolgáltatás elnevezésű online könyvtára több mint 600 magyar nyelvű tudományos alapmű, összefoglaló kézikönyv és felsőoktatási tankönyv teljes tartalmához biztosít online hozzáférést a következő témákban a teljesség igénye nélkül: biológia, filozófia, gazdaság, jogtudomány, műszaki tudományok, nyelvészet, orvostudomány, pszichológia és történelem. A szakkönyveken kívül egyetemi jegyzetek is elérhetők az oldalon.

A Typotex Kiadó online gyűjteményében több mint 500 könyv és jegyzet áll rendelkezésünkre. A kötetek elsősorban felsőfokú tankönyvek, szakkönyvek, jegyzetek, amelyek a természettudományok és a társadalomtudományok (matematika, fizika, informatika, biológia, kémia, mérnöki tudományok, pszichológia, filozófia, kommunikáció, művészetelmélet, menedzsment stb.) területét ölelik fel.

Megosztás a facebookon.Megosztás TwitterenVálasz küldéseLeiratkozás a hírlevélről

KSH Könyvtár
1024 Budapest, Keleti Károly utca 5.

Nyitvatartás:
Hétfő–csütörtök: 8:00–19:00
Péntek: 8:00–16:00
Szombat–vasárnap: zárva

Honlapunk