Ha nem sikerül megnyitnia az e-mailt, kattintson ide.

A KSH Könyvtár logója

A Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár hírlevele

Rendhagyó nyitvatartás november 15-én

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy könyvtárunk 2019. november 15-én (péntek) egész napos rendezvény miatt zárva tart. Szíves megértését kérjük!

Felújítási munkálatok a könyvtárban

Tájékoztatjuk, hogy 2019. október 24-én elkezdődött az épület liftjének felújítása, amely előreláthatólag december első hetéig tart. Szintén október közepén kezdődött a volt folyóirat-olvasó és előterének átalakítása, amely várhatóan december közepén fejeződik be. Szolgáltatásainkat ez alatt az időszak alatt is zavartalanul biztosítjuk; a felújítással együtt járó zajok miatt szíves türelmét és megértését kérjük!

Novemberi programok a KSH Könyvtárban

Folyosónk falán novemberben Csepilek Anna „Ecsetvarázs” című kiállítása tekinthető meg.

Ha hétfő, akkor novemberben is Családi társasjátékklub a homoludens.hu Egyesület és könyvtárunk szervezésében! Délután négy és este hét óra között minden alkalommal egy-egy új játékkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők, de természetesen a jól bevált társasokat is előkészítjük. Helyszín: Thirring Lajos terem.

2019. november 9–10-én (szombat és vasárnap) 9 és 16 óra között könyvtárunk a Magyar Statisztikai Társasággal karöltve csatlakozik a Szentendrei Skanzenben megrendezésre kerülő Szent Márton Újborfesztivál és Libator elnevezésű rendezvényhez. A látogatókat statisztikai, statisztikatörténeti kvízekkel, a XIX–XX. századi településekre, nagygazdákra vonatkozó információkkal, és négyhónapos ingyenes beiratkozási lehetőséggel, míg a gyerekeket színezős játékokkal várjuk. Helyszín: Szentendrei Skanzen, Dél-Dunántúli tájegység, Hidasi lakóház és udvara.

2019. november 14-én (csütörtök) 17 órától a KSH Könyvtár beszélgetőklubjának következő vendége Farkas Erzsébet, aki előadásában az anya-gyermek kapcsolatokról beszél. Helyszín: Thirring Lajos terem.

2019. november 20-án (szerda) 17 órától a II. Kerületi Önkormányzat és a KSH Könyvtár Szülők Akadémiája elnevezésű közös sorozatának rendezvényén dr. Fodor Szilvia pszichológus, a Debreceni Egyetem adjunktusa tart előadást „Tehetséggondozás vagy túlterhelés?” címmel. A foglalkozás ingyenes, de előzetes jelentkezéshez kötött. Regisztráció: Lőrincz Éva (lorincz.eva@masodikkerulet.hu; +36 (1) 346-5711 vagy +36 (1) 346-5700). Helyszín: Thirring Lajos terem.

2019. november 27-én (szerda) 17 órától a Kölcsey Ferenc Olvasókör, a Könyvtárellátó és a KSH Könyvtár közös rendezvényén dr. Hidasi Judit, a Budapesti Gazdasági Egyetem tanára tart előadást Japánról. Az előadás címe: Még többet Japánról. Hogyan működött a Japán Császárság? Milyen volt és milyen ma a nők helyzete és szerepe a társadalomban? Fel lehet-e készülni a katasztrófákra? Előadónk többek között ezekre a kérdésekre is megadja a választ. Helyszín: Thirring Lajos terem.

Otthoni hozzáférési lehetőség az Akadémiai Kiadó szótáraihoz és a MeRSZ online okoskönyvtárához

A távoli elérés iránti egyre növekvő igény kielégítése érdekében az Akadémiai Kiadó új szolgáltatásának köszönhetően olvasóink otthonról is használhatják a könyvtár által előfizetett szotar.net és MeRSZ adatbázist. Beiratkozott olvasóink között a készlet erejéig egyedi kódokat tudunk szétosztani jelentkezési sorrendben, amelyek aktiválásával otthonról is elérhetővé válik a 9 nyelvű szótári adatbázis, valamint a több száz tankönyv és szakkönyv. A kódok érvényességi ideje 2020. január 31-éig tart. Fontos, hogy egy szolgáltatáshoz kapcsolódó kód egy személynek adható ki, és a kódokat azok az olvasók kaphatják meg, akik a kód kiadásának időpontjában a könyvtár aktív, beiratkozott olvasói. A kódok nem átruházhatók. Amennyiben érdeklődik az ingyenes, otthoni hozzáférési lehetőség iránt, forduljon bizalommal az Olvasószolgálati Főosztály munkatársaihoz az olvasótermeinkben személyesen vagy az alábbi elérhetőségek valamelyikén: 06-1-345-6036 vagy ref@ksh.hu.

Magyar nyelvű e-könyvek a KSH Könyvtárban

Örömmel értesítjük, hogy 2019. január 1-jétől az alábbi négy hazai kiadó e-könyv-gyűjteménye elérhető olvasótermi számítógépeinkről.

Az Osiris Kiadó e-könyv-kínálatában számos elismert szerző és kutató tudományos igénnyel megírt munkája mellett megtalálhatók felsőoktatási és ismeretterjesztő könyvek, de a szépirodalmat illetően is majdnem 400, míg összességében több mint 1700 kötet közül válogathatnak az érdeklődők. Az adatbázist jó szívvel ajánljuk egyetemi hallgatóknak, a történelem, a szociológia, a politológia és a pszichológia iránt érdeklődőknek.

A L´Harmattan Kiadó Digitális Adatbázisában közel 1500 könyv között keresgélhetünk a legkülönfélébb témákban: magyar és egyetemes történelem, jog- és közgazdaságtudomány, néprajz, politikatudomány, szociológia, irodalomtudomány, gyermek- és magyar irodalom, hogy csak néhányat említsünk a sok közül.

A MeRSZ, vagyis az Akadémiai Kiadó Magyar Elektronikus Referenciamű Szolgáltatás elnevezésű online könyvtára több mint 600 magyar nyelvű tudományos alapmű, összefoglaló kézikönyv és felsőoktatási tankönyv teljes tartalmához biztosít online hozzáférést a következő témákban a teljesség igénye nélkül: biológia, filozófia, gazdaság, jogtudomány, műszaki tudományok, nyelvészet, orvostudomány, pszichológia és történelem. A szakkönyveken kívül egyetemi jegyzetek is elérhetők az oldalon.

A Typotex Kiadó online gyűjteményében több mint 500 könyv és jegyzet áll rendelkezésünkre. A kötetek elsősorban felsőfokú tankönyvek, szakkönyvek, jegyzetek, amelyek a természettudományok és a társadalomtudományok (matematika, fizika, informatika, biológia, kémia, mérnöki tudományok, pszichológia, filozófia, kommunikáció, művészetelmélet, menedzsment stb.) területét ölelik fel.

Megjelent a Nemzetközi Statisztikai Figyelő új száma

Tájékoztatjuk, hogy megjelent negyedéves elektronikus demográfiai, társadalmi és gazdasági szemléző folyóiratunk, a Nemzetközi Statisztikai Figyelő legújabb száma, amely erről a linkről szabadon letölthető. Kérdéseiket, hozzászólásaikat örömmel fogadjuk az angelika.pasztor@ksh.hu e-mail-címen. Tartalmas böngészést kívánunk!

Megosztás a facebookon.Megosztás TwitterenVálasz küldéseLeiratkozás a hírlevélről

KSH Könyvtár
1024 Budapest, Keleti Károly utca 5.

Nyitvatartás:
Hétfő–csütörtök: 8:00–19:00
Péntek: 8:00–16:00
Szombat–vasárnap: zárva

Honlapunk