Ha nem sikerül megnyitnia az e-mailt, kattintson ide.

A KSH Könyvtár logója

A Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár hírlevele

Rendhagyó nyitvatartási napok decemberben

December 7. (szombat): a könyvtár 9 és 13 óra között tart nyitva.

December 13. (péntek): a könyvtár 8 és 12 óra között tart nyitva.

December 14. (szombat): a könyvtár 9 és 13 óra között tart nyitva.

December 23. (hétfő): a könyvtár 8 és 16 óra között tart nyitva.

December 24–27. (kedd–péntek): a könyvtár zárva tart.

December 30. (hétfő): a könyvtár 8 és 16 óra között tart nyitva.

December 31. (kedd): a könyvtár 8 és 12 óra között tart nyitva.

2020. január 1–2. (szerda–csütörtök): a könyvtár zárva tart.

A külön nem jelölt napokon a könyvtár a szokásos nyitvatartási rend szerint üzemel. 2020. január 3-ától (péntektől) a szokott nyitvatartással várjuk látogatóinkat!

Decemberi programok a KSH Könyvtárban

Folyosónk falán decemberben a Magyarország Felfedezése Alapítvány „Szociofotó” című kiállítása tekinthető meg.

Ha hétfő, akkor decemberben is Családi társasjátékklub a homoludens.hu Egyesület és könyvtárunk szervezésében! Délután négy és este hét óra között minden alkalommal egy-egy új játékkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők, de természetesen a jól bevált társasokat is előkészítjük. További információ kérhető a 06-1-345-6949-es telefonszámon. Helyszín: Thirring Lajos terem.

2019. december 5-én (csütörtök) 17 órától a II. Kerületi Önkormányzat és a KSH Könyvtár Szülők Akadémiája elnevezésű közös sorozatának rendezvényén dr. Falus András immunológus, egyetemi tanár tart előadást „Egészségtudatosság, nevelés és epigenetika” címmel. A foglalkozás ingyenes, de előzetes jelentkezéshez kötött. Regisztráció: Lőrincz Éva (lorincz.eva@masodikkerulet.hu; +36 (1) 346-5711 vagy +36 (1) 346-5700). Helyszín: Thirring Lajos terem.

2019. december 11-én (szerda) 16 és 18 óra között karácsonyváró kézműves foglalkozást tart a KSH Könyvtár 4 és 10 év közötti gyermekek részére. A foglalkozás ingyenes, de előzetes jelentkezéshez kötött. További információ és jelentkezési lehetőség: Horváth Balázs 06-1-345-6949, balazs.horvath2@ksh.hu. Helyszín: Bibó István terem.

2019. december 12-én (csütörtök) 17 órától a KSH Könyvtár beszélgetőklubjának következő vendége Bosznayné Gilicze Márta, aki „Mesés adventi utazásaink” című előadásában Mexikóba kalauzolja el az érdeklődőket. Helyszín: Thirring Lajos terem.

2019. december 12-én (csütörtök) 17 órától a Kölcsey Ferenc Olvasókör, a Könyvtárellátó és a KSH Könyvtár közös rendezvényén a közelgő karácsonyi ünnepekre hangolódva Csipor Enikő tart előadást. Az előadás címe: „Mézes varázs – Csipke a mézeskalácson”. Helyszín: Bibó István terem.

Otthoni hozzáférési lehetőség az Akadémiai Kiadó szótáraihoz és a MeRSZ online okoskönyvtárához

A távoli elérés iránti egyre növekvő igény kielégítése érdekében az Akadémiai Kiadó új szolgáltatásának köszönhetően olvasóink otthonról is használhatják a könyvtár által előfizetett szotar.net és MeRSZ adatbázist. Beiratkozott olvasóink között a készlet erejéig egyedi kódokat tudunk szétosztani jelentkezési sorrendben, amelyek aktiválásával otthonról is elérhetővé válik a 9 nyelvű szótári adatbázis, valamint a több száz tankönyv és szakkönyv. A kódok érvényességi ideje 2020. január 31-éig tart. Fontos, hogy egy szolgáltatáshoz kapcsolódó kód egy személynek adható ki, és a kódokat azok az olvasók kaphatják meg, akik a kód kiadásának időpontjában a könyvtár aktív, beiratkozott olvasói. A kódok nem átruházhatók. Amennyiben érdeklődik az ingyenes, otthoni hozzáférési lehetőség iránt, forduljon bizalommal az Olvasószolgálati Főosztály munkatársaihoz az olvasótermeinkben személyesen vagy az alábbi elérhetőségek valamelyikén: 06-1-345-6036 vagy ref@ksh.hu.

Magyar nyelvű e-könyvek a KSH Könyvtárban

Örömmel értesítjük, hogy 2019. január 1-jétől az alábbi négy hazai kiadó e-könyv-gyűjteménye elérhető olvasótermi számítógépeinkről.

Az Osiris Kiadó e-könyv-kínálatában számos elismert szerző és kutató tudományos igénnyel megírt munkája mellett megtalálhatók felsőoktatási és ismeretterjesztő könyvek, de a szépirodalmat illetően is majdnem 400, míg összességében több mint 1700 kötet közül válogathatnak az érdeklődők. Az adatbázist jó szívvel ajánljuk egyetemi hallgatóknak, a történelem, a szociológia, a politológia és a pszichológia iránt érdeklődőknek.

A L´Harmattan Kiadó Digitális Adatbázisában közel 1500 könyv között keresgélhetünk a legkülönfélébb témákban: magyar és egyetemes történelem, jog- és közgazdaságtudomány, néprajz, politikatudomány, szociológia, irodalomtudomány, gyermek- és magyar irodalom, hogy csak néhányat említsünk a sok közül.

A MeRSZ, vagyis az Akadémiai Kiadó Magyar Elektronikus Referenciamű Szolgáltatás elnevezésű online könyvtára több mint 600 magyar nyelvű tudományos alapmű, összefoglaló kézikönyv és felsőoktatási tankönyv teljes tartalmához biztosít online hozzáférést a következő témákban a teljesség igénye nélkül: biológia, filozófia, gazdaság, jogtudomány, műszaki tudományok, nyelvészet, orvostudomány, pszichológia és történelem. A szakkönyveken kívül egyetemi jegyzetek is elérhetők az oldalon.

A Typotex Kiadó online gyűjteményében több mint 500 könyv és jegyzet áll rendelkezésünkre. A kötetek elsősorban felsőfokú tankönyvek, szakkönyvek, jegyzetek, amelyek a természettudományok és a társadalomtudományok (matematika, fizika, informatika, biológia, kémia, mérnöki tudományok, pszichológia, filozófia, kommunikáció, művészetelmélet, menedzsment stb.) területét ölelik fel.

Megosztás a facebookon.Megosztás TwitterenVálasz küldéseLeiratkozás a hírlevélről

KSH Könyvtár
1024 Budapest, Keleti Károly utca 5.

Nyitvatartás:
Hétfő–csütörtök: 8:00–19:00
Péntek: 8:00–16:00
Szombat–vasárnap: zárva

Honlapunk