Ha nem sikerül megnyitnia az e-mailt, kattintson ide.

A KSH Könyvtár logója

A Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár hírlevele

Januári programok a KSH Könyvtárban

Folyosónk falán januárban a Magyarország Felfedezése Alapítvány „Szociofotó” című kiállítása tekinthető meg.

Ha hétfő, akkor januárban is Családi társasjátékklub a homoludens.hu Egyesület és könyvtárunk szervezésében! Délután négy és este hét óra között minden alkalommal egy-egy új játékkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők, de természetesen a jól bevált társasokat is előkészítjük. További információ kérhető a 06-1-345-6949-es telefonszámon. Helyszín: Thirring Lajos terem.

2020. január 16-án (csütörtök) 17 órától a KSH Könyvtár beszélgetőklubjának következő vendége Kolozsvári Marianna, aki „A valódi egymásra figyelő beszélgetés” címmel tart előadást. Helyszín: Thirring Lajos terem.

2020. január 23-án (csütörtök) 17 órától a Kölcsey Ferenc Olvasókör, a Könyvtárellátó és a KSH Könyvtár közös rendezvényén Fekete András író mutatja be Tüsi és Lobonc megmenti Bam Bandit című új kötetét. A dedikálással egybekötött est vendége lesz a kötet illusztrátora, Mayer Tamás is. Helyszín: Bibó István terem.

Újdonság az online elérésű adatbázisokban!

2020 januárjától könyvtárunk szolgáltatásai új E-book platformmal bővültek. Az erről a linkről elérhető felületen számos szakirodalom teljes szövegű lekérdezése biztosított.

A könyvtárban elérhető magyar adatbázisok

Örömmel értesítjük, hogy EISZ konzorciumi tagságunknak köszönhetően 2020. január 1-jétől az alábbi adatbázisok érhetők el olvasótermi számítógépeinkről.

A MeRSZ, vagyis az Akadémiai Kiadó Magyar Elektronikus Referenciamű Szolgáltatás elnevezésű online könyvtára több mint 600 magyar nyelvű tudományos alapmű, összefoglaló kézikönyv és felsőoktatási tankönyv teljes tartalmához biztosít online hozzáférést a következő témákban, a teljesség igénye nélkül: biológia, filozófia, gazdaság, jogtudomány, műszaki tudományok, nyelvészet, orvostudomány, pszichológia és történelem. A szakkönyveken kívül egyetemi jegyzetek is elérhetők az oldalon.

Az Akadémiai Kiadó angol, német, francia, holland, olasz, orosz és spanyol szótárai mellett, egy- és többnyelvű szakszótárak teljes szócikkanyaga is hozzáférhető az adatbázisban. Az egynyelvű szótárak között megtalálható A magyar helyesírás szabályai 12. kiadása, az Idegen szavak és kifejezések szótára, a Magyar értelmező kéziszótár és a Magyar szinonimaszótár is. A keresőfelületen egyszerre több szótár szóanyagában lehet keresni.

Az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) Magyarország legnagyobb és folyamatosan bővülő digitális periodika adatbázisa, amely a teljesség igényével teszi hozzáférhetővé több száz hazai tudományos és szakfolyóirat, valamint heti- és napilap minden számát. Szolgáltatásai közé tartozik a több millió oldalas szövegállományban történő keresés, a több száz lap tartalomjegyzékének böngészése és a dokumentumok megjelenítése. Az adatbázis szakkönyvgyűjteményekkel, névtárakkal segíti a családtörténeti kutatásokat, valamint a közlönyök és a napi sajtó révén lehetővé teszi az elmúlt 150 év eseményeinek pontos rekonstruálását a sporttól a politikán át a személyes történetekig. Emellett számtalan lexikon és tudományos folyóirat is az olvasók, kutatók rendelkezésére áll.

A Balassi Kiadó adatbázisában az érdeklődők számos tudományterület kiadványai között válogathatnak. A kiadó az alábbi témakörökben kínál olvasnivalót: művelődéstörténet, irodalomtörténet, irodalomelmélet, nyelvészet és nyelvtörténet, történettudomány, régészet, művészettörténet, művészetelmélet, építészet, szociológia, pszichológia, néprajz, könyvtörténet, zenetudomány, színháztörténet és színházelmélet.

A Kossuth Kiadó adatbázisa a Kossuth Kiadói Csoport mintegy 250 szakkönyvét tartalmazza. A kötetek nagyrészt a történelem, a politikatudomány, a filozófia, valamint a lélektan és szociálpszichológia témakörében jelentek meg.

A L´Harmattan Kiadó Digitális Adatbázisában közel 1500 könyv között keresgélhetünk a legkülönfélébb témákban: magyar és egyetemes történelem, jog- és közgazdaságtudomány, néprajz, politikatudomány, szociológia, irodalomtudomány, gyermek- és magyar irodalom, hogy csak néhányat említsünk a sok közül.

Az Osiris Kiadó e-könyv kínálatában számos elismert szerző és kutató tudományos igénnyel megírt munkája mellett megtalálhatók felsőoktatási és ismeretterjesztő könyvek, de a szépirodalmat illetően is majdnem 400, míg összességében több mint 1700 kötet közül válogathatnak az érdeklődők. Az adatbázist jó szívvel ajánljuk egyetemi hallgatóknak, a történelem, a szociológia, a politológia és a pszichológia iránt érdeklődőknek.

A Typotex Kiadó online gyűjteményében több mint 500 könyv és jegyzet áll rendelkezésünkre. A kötetek elsősorban felsőfokú tankönyvek, szakkönyvek, jegyzetek, amelyek a természettudományok és a társadalomtudományok (matematika, fizika, informatika, biológia, kémia, mérnöki tudományok, pszichológia, filozófia, kommunikáció, művészetelmélet, menedzsment stb.) területét ölelik fel.

Megjelent a Nemzetközi Statisztikai Figyelő új száma

Tájékoztatjuk, hogy megjelent negyedéves elektronikus demográfiai, társadalmi és gazdasági szemléző folyóiratunk, a Nemzetközi Statisztikai Figyelő legújabb száma, amely erről a linkről szabadon letölthető. Kérdéseiket, hozzászólásaikat örömmel fogadjuk az angelika.pasztor@ksh.hu e-mail-címen. Tartalmas böngészést kívánunk!

Megosztás a facebookon.Megosztás TwitterenVálasz küldéseLeiratkozás a hírlevélről

KSH Könyvtár
1024 Budapest, Keleti Károly utca 5.

Nyitvatartás:
Hétfő–csütörtök: 8:00–19:00
Péntek: 8:00–16:00
Szombat–vasárnap: zárva

Honlapunk