Ha nem sikerül megnyitnia az e-mailt, kattintson ide.

A KSH Könyvtár logója

A Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár hírlevele

A könyvtárban elérhető adatbázisok távoli hozzáférése

Zárvatartásunk alatt is segíteni szeretnénk olvasóinkat és kutatóinkat a különböző hazai és külföldi szakirodalom és források elérésében, megtalálásában, így adatbázisaink távoli elérésével kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatjuk.

2020 áprilisában az Emerald Kiadó e-könyveihez kínálunk próbahozzáférést. Az érdeklődőknek többek között a következő területeken nyílik lehetőségük böngészni: oktatás, könyvtártudomány, marketing, pénzügy, közgazdaságtan, információ és tudásmenedzsment stb. A címlistát ezen a linken olvashatja. A regisztráció elvégzéséhez szükséges OAN (Organisation Access Number) igényléséhez az alábbi űrlap kitöltése nélkülözhetetlen.

A ProQuest E-book Central Platformján található közel 300 szakirodalmi műhöz biztosítunk távoli hozzáférést Account Request igénylését követően. Az adatbázis az alábbi témakörökhöz biztosít hozzáférést: közgazdaságtan, üzleti tudományok, demográfia, jog, informatika, statisztika, oktatás, politikatudomány, pszichológia, nyelvészet, filozófia, környezettudomány, történelem, földrajz, utazás, matematika, biológia.

A MeRSZ és a szotar.net adatbázisok tartalma regisztrációhoz kötötten 2020. április 30-áig elérhető. A regisztráció során a legördülő listából (Felsőoktatási intézményem) a Központi Statisztikai Hivatal Könyvtárt kell kiválasztani. A MeRSZ az Akadémiai Kiadó elektronikus alapműveinek strukturált, teljes szövegű, kereshető és folyamatosan bővülő adatbázisa. Az online felület minden platformon egységes megjelenésű és egyszerűen használható. Az adatbázisban található magyar nyelvű alapművek a következő kategóriákon keresztül böngészhetőek: biológia, filozófia, fizika, földrajz, gazdaság, irodalomtudomány, jogtudomány, kémia, matematika, műszaki tudományok, művelődéstörténet, nyelvészet, ókortudomány, orvostudomány, pszichológia és történelem.

Az Akadémiai Kiadó emellett 2020. április 30-áig regisztráció nélküli hozzáférést biztosít legtöbb teljes szövegű folyóiratához is.

Az Arcanum Digitális Tudománytár 2020. április 16-áig, a SZAKTÁRS adatbázis pedig 2020. április 23-áig tartó nyílt hónapjában ingyenes hozzáférést biztosít tartalmaihoz.

Távoli hozzáféréssel elérhető adatbázisainkon kívül szeretnénk figyelmébe ajánlani a számos nemzetközi tudományos kiadó által szabad hozzáférésűvé tett; kutatáshoz, oktatáshoz használható forrásokat is. Az EISZ a honlapján tette közzé a szabadon hozzáférhető nemzetközi szakirodalmi források listáját. Az amerikai GALE Kiadó pedig ingyenesen elérhető és nyílt hozzáférésű szakirodalommal támogatja a könyvtárakat, valamint a digitális oktatásra áttérő intézményeket.

Megosztás a facebookon.Megosztás TwitterenVálasz küldéseLeiratkozás a hírlevélről

KSH Könyvtár
1024 Budapest, Keleti Károly utca 5.

Nyitvatartás:
Hétfő–csütörtök: 8:00–19:00
Péntek: 8:00–16:00
Szombat–vasárnap: zárva

Honlapunk