Ha nem sikerül megnyitnia az e-mailt, kattintson ide.

A KSH Könyvtár logója

A Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár hírlevele

Tájékoztatás a könyvtár újranyitásával kapcsolatban

Kedves Olvasónk!

Örömmel értesítjük, hogy könyvtárunk június 16-ától (keddtől) részlegesen ugyan, de ismét megnyitja kapuit a látogatók előtt. Olvasóink és kollégáink egészségének fokozott védelme érdekében átmenetileg korlátozott szolgáltatásokkal, hétfőtől csütörtökig 9 és 12 óra, valamint 15 és 18 óra között várjuk olvasóinkat. Pénteken a könyvtár továbbra is zárva tart. Az újranyitás részleteit az alábbiakban olvashatja.

Az olvasótermek további rendelkezésig zárva maradnak, a Bibó teremben található újságok és magazinok helyben olvasására sincs lehetőség. A könyvtárban igénybe vehető szolgáltatások: könyvek visszavétele, könyvcsomagok kölcsönzése (előzetes igénylés alapján): könyvbekérés e-mailben, telefonon (az olvasójegy számának megadásával) vagy az online katalóguson keresztül, előjegyzés kérhető e-mailben vagy telefonon keresztül (az olvasójegy számának megadásával), könyvtárközi kölcsönzés igénylése e-mailben vagy telefonon keresztül, szaktájékoztatás kérhető e-mailben vagy telefonon, e-mailben vagy telefonon megrendelt születésnapi csomagok átvétele, e-mailben vagy telefonon megrendelt fénymásolt és nyomtatott dokumentumok átvétele, kötészeti szolgáltatások, születésnapi csomag összeállítása megadott dátum alapján, személyes válogatás nélkül.

A könyvtárban átmenetileg nem elérhető szolgáltatásaink: olvasótermek használata; helyben olvasás, kutatás; személyes könyvválogatás, azonnali raktári kikérés; fénymásolás, szkennelés; születésnapi csomaghoz személyes válogatás; számítógép- és internethasználat.

A könyvtár épületébe csak maszkban vagy egyéb védőfelszerelésben (sál, kendő) lehet belépni a közismert távolságtartási előírások betartásával! Továbbá kérjük, hogy a folyosókra kihelyezett fertőtlenítő folyadékot is használják.

Az intézmény hétfőtől csütörtökig 9 és 12 óra között, illetve, alapos fertőtlenítést követően, 15 és 18 óra között tart nyitva. A délelőtti idősávot a veszélyeztetett társadalmi csoportok számára ajánljuk. A könyvtár az előjegyezhető könyvek kiadásával és a már kint lévő dokumentumok visszavételével nyitja meg szolgáltatásait. A belépésre korlátozott létszámban lesz lehetőség, a látogatók számát 10 főben maximáljuk, ezért lehetőség szerint egyedül érkezzen. A várható nagy érdeklődésre való tekintettel sorban állásra és várakozásra kell számítani.

A látogatást megelőzően a kiszolgálás meggyorsítása érdekében arra kérjük olvasóinkat, hogy a kölcsönözni kívánt kötetek címét küldjék el a kolcsonzes@ksh.hu e-mail-címre vagy diktálják be azt kollégáinknak a +36 (1) 345 6757-es és a +36 (1) 345 6339-es telefonszámon az olvasójegy számának megadásával. A törökbálinti kötetek bekérésére online katalógusunkon keresztül van lehetőség. Amennyiben segítségre van szüksége, a fenti elérhetőségeken kollégáink rendelkezésére állnak. A könyvek kereséséhez készítettünk egy videós és egy szöveges segédletet, amelyben lépésről lépésre leírjuk, hogyan tudnak egy-egy dokumentumot bekérni.

Belső tereinket úgy rendeztük át, hogy biztosított legyen az alkalmazottak és a látogatók biztonságos távolságának megtartása. A könyvek visszavételére és kiadására két különböző térben lesz lehetőség. A visszahozott dokumentumokat a korábban ruhatárként használt helyiségben tudják leadni. Az online, telefonon és e-mailben előjegyzett könyvek kiadása a Bibó teremben történik. A kérésekből összeállított könyvcsomagok átvételének időpontjáról az olvasót telefonon vagy e-mailben értesítjük. A kölcsönzői igények teljesítésének időtartama várhatóan 3 munkanap. Erre a hosszabb átfutási időre azért van szükség, mert a visszahozott dokumentumokat 72 órán át egy zárt térben – karanténban – helyezzük el, mielőtt visszakerülnek a polcra. A visszavétel és a visszaosztás közötti időszakban az online katalógus azt jelzi majd, hogy egy adott dokumentum már kölcsönözhető, ezért is kérnénk ezt a háromnapos türelmi időt. A könyvtáros kollégák folyamatosan követik a dokumentumok útját, és értesítik az olvasót, hogy mikor jöhet az előjegyzett példányokért.

A könyvtárban a látogatók számát 10 főben maximalizáltuk. Kérjük, hogy a kötelező 1,5 méteres távolságtartásra figyeljenek a könyvtár folyosóin, a portaszolgálati előtérben (beiratkozás), illetve a Bibó István teremben (kölcsönzés) is; a távolság betartását megkönnyítendő a padlóra várakozási pontokat ragasztottunk. A könyvtár portája előtti területen maximum 4 fő tartózkodhat. Az intézménybe a portán kapott ideiglenes vagy az olvasó által vásárolt belépőkártyával léphetnek be, így tudjuk nyomon követni az olvasók számát az épületben. Beiratkozni – a már jól megszokott helyen – a portán lehet. A visszahozott könyveket – egy ideiglenesen kialakított térben – a ruhatárban adhatják le. Kérjük, a 1,5 méteres távolságot megtartva várakozzanak a folyosón, amíg sorra kerülnek. Szintén ebben a térben lesz módjuk – a még a járvány előtt felhalmozott – tartozásuk rendezésére; kérjük, lehetőség szerint bankkártyával fizessenek. Az előzetesen igényelt (online, telefon, e-mail) könyvek kölcsönzése a Bibó teremben történik, itt vehetik át a már névre szóló könyvcsomagokat. Az egyszerre kölcsönözhető könyvek, CD-k és DVD-k együttes száma hét darab. A szabadpolcos részt átmenetileg nem használhatják. A Bibó teremben egyidejűleg két olvasót tudunk kiszolgálni. A várakozáshoz kérjük, használják a Bibó terem előtti folyosói teret a távolságtartás szabályait betartva.

A szolgáltatások felfüggesztésének idejére nem számoltunk fel késedelmi díjat. A 2020. március 16-ig keletkezett tartozások továbbra is érvényben maradnak, tehát nem törlődnek. Azoknak az olvasóinknak, akik 2020. március 16-án érvényes tagsággal rendelkeztek könyvtárunkban, 3 hónappal automatikusan meghosszabbítjuk tagsági idejüket. A könyvek visszavételére is érvényes a néhány hónapos türelmi időszak; augusztus 31-éig a késedelmi díj felszámolása nélkül várjuk vissza a dokumentumokat; ez nem érvényes a 2020. március 16-a előtt keletkezett hátralékra. Az előjegyzés alatt lévő könyv kölcsönzési határideje adminisztrációs okok miatt nem hosszabbítható (tehát a rendszer az olvasói profilban lejártként fogja feltüntetni), de erre sem számolunk fel késedelmi díjat.

Megjelent a könyvtár és a KSH közös kiadású térképalbuma

A Trianon-emlékév kapcsán megjelenő kiadvány hazánk 1867 és 1945 közötti történelmét mutatja be statisztikai térképek felhasználásával, amelyek segítségével egy, a megszokottól eltérő szempont szerint szemlélhetjük a vizsgált korszak Magyarországát. A több mint 200 térkép megfelelő értelmezését és történeti kontextusba helyezését szöveges részek segítik, amelyek egyúttal a fontosabb események, folyamatok és tendenciák magyarázatát is tartalmazzák. A tizenhárom fejezetre tagolódó kötet többek között a közigazgatás, a népmozgalom, a gazdaság, a közlekedés és az idegenforgalom területén bekövetkezett változásokat szemlélteti.

A kötetről itt talál bővebb információt. Kérdését, megrendelését a balazs.horvath2@ksh.hu e-mail-címen vagy a 06-1-345-6949-es telefonszámon várjuk!

Megosztás a facebookon.Megosztás TwitterenVálasz küldéseLeiratkozás a hírlevélről

KSH Könyvtár
1024 Budapest, Keleti Károly utca 5.

Nyitvatartás:
Hétfő–csütörtök: 8:00–19:00
Péntek: 8:00–16:00
Szombat–vasárnap: zárva

Honlapunk