Ha nem sikerül megnyitnia az e-mailt, kattintson ide.

A KSH Könyvtár logója

A Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár hírlevele

Felújítási munkálatok a könyvtárban

Kedves Olvasónk!

Könyvtárunkban 2020. augusztus 4-étől zajjal és porral járó felújítási munkálatok kezdődnek. A munkálatok idején a könyvtár szolgáltatásai zavartalanul működnek. A kellemetlenségekért szíves elnézésüket és türelmüket kérjük!

A könyvtár működésével kapcsolatos információk

Könyvtárunk augusztus 31-étől a korábban megszokott, a járványhelyzet előtti nyitvatartási rend szerint üzemel.

A Bibó István teremben – a távolságtartási szabályok betartása mellett – lehetőség van a személyes válogatásra és a helyben olvasásra is. Kutatótermeink is olvasóink rendelkezésére állnak, szintén az előírt korlátozások betartásával: a Findura Imre teremben legfeljebb 10 személy, az idegen nyelvű könyvek olvasótermében legfeljebb 4 személy tartózkodhat egyidejűleg.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy 2020. szeptember 1-jétől ismét késedelmi díjat számítunk fel a lejárt határidejű könyvekre. A késedelmi díj továbbra is 30 Ft naponta, könyvenként.

Szeptemberben a születésnapi csomag vállalási határideje 10-15 nap.

Kérjük, hogy maszkban érkezzen a könyvtárba, használja a kézfertőtlenítőt és figyeljen a 1,5 méteres távolság betartására! A könyvtári szolgáltatások igénybevétele előtt egy egészségügyi nyilatkozatot kell kitölteni a portán. Köszönjük együttműködését!

Újra elérhető az Arcanum Digitális Tudománytár

Az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) néhány hónapos szüneteltetés után ismét elérhetővé tette az anyagait könyvtárunk számára. Az adatbázisban tudományos– és szakfolyóiratok, heti– és napilapok, valamint lexikonok és tematikus könyvgyűjtemények érhetők el, folyamatosan bővülő, kereshető tartalommal.

Új adatbázisok a könyvtárban

Könyvtárunk ideiglenes hozzáférést kapott az Oxford University Press Social Sciences csomagjához 2020. július 30-a és október 31-e között. A folyóiratok az előfizetett tartalommal együtt érhetők el a könyvtár accountján.

Ezzel párhuzamosan a könyvtár ideiglenes hozzáférést biztosít a De Gruyter e-folyóirataihoz is a 2020. augusztus 3. és október 31. közötti időszakban. Ez a csomag 267 címet tartalmaz. Ebből több mint 130 angol nyelvű cikk. Továbbá német nyelvű tanulmányok, illetve francia, spanyol, olasz, arab és portugál nyelveken és számos témakörben (történelem, kulturális tanulmányok, művészetek, építészet és design, üzlet és közgazdaságtan stb.) találunk folyóiratokat, amelyek letölthetők, nyomtathatók.

Örömmel tájékoztatjuk továbbá, hogy könyvtárunk 2020. szeptember 1. és szeptember 30. között ideiglenes hozzáférést kapott a BRILL kiadó e-folyóirataihoz is. A Complete Collection nevű gyűjteményben közel 330 lektorált tudományos folyóirathoz találunk teljes szövegű hozzáférést, melyek többsége indexelt pl. a Scopus-ban és a Web of Science-ben. A Complete Collection folyóiratai az alábbi területeket fedik le: bölcsészet- és társadalomtudományok, nemzetközi jog és emberi jogok, biológia, vallási tudományok, illetve közel-keleti és iszlám tanulmányok. Az elektronikus tartalomban való böngészéshez teljes szövegű keresés és PDF–letöltés, mentés, nyomtatás biztosított, account létrehozását követően.

BrowZine elektronikus folyóirat-kezelő rendszer tesztidőszak

Könyvtárunk a BrowZine elektronikus folyóirat-kezelő rendszerhez kapott hozzáférést. A próbaidőszak 2020. szeptember 30-áig tart. A szoftver lehetőséget ad az elektronikus folyóiratok praktikus böngészésére, könnyű kezelésére, rendszerezésére számos témakörben. Saját könyvespolcot hozhatunk létre, elhelyezve rajtuk az érdeklődési területünknek megfelelő folyóiratokat. Az adatbázist ezen a linken érheti el, téma szerinti bontásban.

2020. augusztusi könyvjegyzék

A KSH Könyvtár olvasótermeibe augusztus folyamán beválogatott friss, 2019–2020-as megjelenésű kiadványok jegyzéke ezen a linken olvasható. Ez természetesen csak válogatott lista, a teljes állomány hozzáférhető online katalógusunkban. A Bibó István teremben elhelyezett művek kölcsönözhetők, a szakolvasóban található dokumentumok helyben használhatók.

Megosztás a facebookon.Megosztás TwitterenVálasz küldéseLeiratkozás a hírlevélről

KSH Könyvtár
1024 Budapest, Keleti Károly utca 5.

Nyitvatartás:
Hétfő–csütörtök: 8:00–19:00
Péntek: 8:00–16:00
Szombat–vasárnap: zárva

Honlapunk