Ha nem sikerül megnyitnia az e-mailt, kattintson ide.

A KSH Könyvtár logója

A Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár hírlevele

Kedvezményes könyvárusítás!

Kedves Olvasónk! Kedves Érdeklődő!

Szeretnénk figyelmébe ajánlani a könyvtár 2020. november 30-a és december 9-e közötti könyvárusítási akcióját, amely során minden kiadványunkat 20% kedvezménnyel rendelheti meg. Külön szeretnénk felhívni figyelmét a könyvtár és a KSH idén júniusban megjelent kötetére, A számontartott nemzet című térképalbumra.

A Trianon-emlékév kapcsán megjelenő kiadvány hazánk 1867 és 1945 közötti történelmét mutatja be statisztikai térképek felhasználásával, amelyek segítségével egy, a megszokottól eltérő szempont szerint szemlélhetjük a vizsgált korszak Magyarországát. A több mint 200 térkép megfelelő értelmezését és történeti kontextusba helyezését szöveges részek segítik, amelyek egyúttal a fontosabb események, folyamatok és tendenciák magyarázatát is tartalmazzák. A tizenhárom fejezetre tagolódó kötet többek között a közigazgatás, a népmozgalom, a gazdaság, a közlekedés és az idegenforgalom területén bekövetkezett változásokat szemlélteti.

A térképek történeti jelentőségével és hasznosításával két októberi cikkünk is foglalkozik a könyvtár blogján. A Trianon vs. térképek című bejegyzésben röviden bemutatjuk a KSH jelentőségét az első világháborút lezáró béketárgyalásokra készítendő térképek összeállításában, megtervezésében, valamint a Teleki Pál által szerkesztett "vörös térképet" is ismertetjük. Másik bejegyzésünkben az 1934–36-os évek átlagában, a magyarországi élveszületési arányt ábrázoló térkép mögött rejlő adatokat, illetve az abból levonható következtetéseket, megállapításokat mutatjuk be.

A kiadványokkal kapcsolatos kérdését, valamint megrendelését a balazs.horvath2@ksh.hu e-mail-címen vagy a 06-1-345-6949-es telefonszámon várjuk!

Megosztás a facebookon.Megosztás TwitterenVálasz küldéseLeiratkozás a hírlevélről

KSH Könyvtár
1024 Budapest, Keleti Károly utca 5.

Honlapunk