Ha nem sikerül megnyitnia az e-mailt, kattintson ide.

A KSH Könyvtár logója

A Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár hírlevele

A járványhelyzettel kapcsolatos információk

Kedves Olvasónk!

Mivel a kormány február 1-jéig fenntartja a járványhelyzet következtében hozott korlátozó intézkedéseket, így könyvtárunk januárban továbbra is zárva tart. Ahogy a könyvek kölcsönzését, úgy a visszavételt sem tudjuk jelenleg biztosítani, így kérjük, hogy ne hozza vissza a kikölcsönzött dokumentumokat. A lejáró köteteket a könyvtár automatikusan meghosszabbítja. Megértését köszönjük!

A születésnapi csomag szolgáltatásunk telefonon (06-1-345-6109) vagy e-mailen keresztül továbbra is rendelhető, a már elkészült kiadványok – előzetesen egyeztetett időpontban – könyvtárunk portáján átvehetők.

Kiadványaink – szintén előre egyeztetett időpontban – továbbra is megvásárolhatók személyesen a könyvtárban; érdeklődni a 06-1-345-6949-es telefonszámon vagy a balazs.horvath2@ksh.hu e-mail-címen lehet.

A könyvtár új kiadványának megjelenése

A könyvtár 2020 végén jelentette meg a MTA Könyvtár és Információs Központtal közösen Lencsés Ákos A statisztikai adatszabályozás módszerei a kezdetektől napjainkig Magyarországon című kötetet. A szerző e hiánypótló munkában egyrészt a magyar statisztikai rendszer történeti fejlődését mutatja be, valamint a hazai statisztikai szakirodalom részleges bibliometriai vizsgálatát végzi el. Ez utóbbi téren új kutatási eredményként mindenképpen kiemelendő a statisztikai kiadványok szerkezeti és mennyiségi elemzése, amelyet a szerző az 1868 és 2016 közötti időszakra vonatkozóan hajt végre. A szakirodalom szerkezeti áttekintése mellett, többek között a Magyar statisztikai évkönyv és a Magyar statisztikai közlemények évfolyamai is górcső alá kerülnek, a KSH jelenlegi kiadványpolitikája mellett. A kötet – bár tartalmaz egy rövid statisztikatörténeti áttekintést – alapvetően négy témakörre fókuszál: az adatkezelésre, az adatgyűjtési politikára, a szenzitív adatokra és a már említett kiadványpolitikára. A könyv zárófejezetében megismerkedhetünk a szakkönyvtárak, és különösen a KSH Könyvtár statisztikai tájékoztatásban játszott szerepével. A kötet megrendelhető a 06-1-345-6949-es telefonszámon vagy a balazs.horvath2@ksh.hu e-mail-címen.

Book of Lists 2020–2021

A Budapest Business Journal szerkesztősége által összeállított, évente megjelenő, Magyarországon egyedülálló üzleti és iparági információkat tartalmazó kiadvány könyvtárunkon keresztül digitálisan is elérhetővé vált. A könnyen áttekinthető kötet több mint 100 terület 2500 legnagyobb cégének adatait gyűjti össze, a cégek meghatározó üzleti számadatai alapján rangsorolva. A kiadványban megtalálhatók a cégvezetők elérhetőségei, valamint a cégek tulajdonosi szerkezete is.

A kiadvány segítséget jelenthet az értékesítési szakembereknek, az álláskeresőknek, a marketingeseknek, de a szektort kutatók is hasznosíthatják. Amennyiben hozzáférést igényelne, keresse az Olvasószolgálati Főosztály munkatársait a 06-1-345-6036-os telefonszámon vagy a ref@ksh.hu e-mail-címen.

2020. november-decemberi könyvjegyzék

A KSH Könyvtár olvasótermeibe november–december folyamán beválogatott friss, 2019–2020-as megjelenésű kiadványok jegyzéke ezen a linken olvasható. Ez természetesen csak válogatott lista, a teljes állomány hozzáférhető online katalógusunkban.

Megjelent a Nemzetközi Statisztikai Figyelő új száma

Tájékoztatjuk, hogy megjelent negyedéves elektronikus demográfiai, társadalmi és gazdasági szemléző folyóiratunk, a Nemzetközi Statisztikai Figyelő legújabb száma, amely erről a linkről szabadon letölthető. Kérdéseiket, hozzászólásaikat örömmel fogadjuk az angelika.pasztor@ksh.hu e-mail-címen. Tartalmas böngészést kívánunk!

Megosztás a facebookon.Megosztás TwitterenVálasz küldéseLeiratkozás a hírlevélről

KSH Könyvtár
1024 Budapest, Keleti Károly utca 5.

Honlapunk