Ma 50 éves Dragomán György, József Attila-díjas magyar író, műfordító
5 érdekesség a közkedvelt szerzőről:
1. 1973-ban született Marosvásárhelyen, amelyet családjával 1988-ban hagyott el. Gimnazista éveit Szombathelyen töltötte, itt ismerkedett meg későbbi feleségével, a Szabó T. Annával. Az ELTE bölcsészkarán folytatta tanulmányait angol-filozófia szakon 1992–1998 között, diplomát végül angol szakon szerzett, majd folytatta tanulmányait hároméves PhD képzésen.
2. Második regényével, A fehér királlyal lett országosan és nemzetközileg is ismert író. Ezt a regényét több mint harminc nyelvre fordították le, 2016-ban Agyness Deyn és Jonathan Pryce főszereplésével brit-amerikai film készült belőle.
3. Írásait rendszeresen közlik a magyar és külföldi lapok és magazinok, mint például a The Paris Review, a Neue Zürcher Zeitung, a Le Monde és a The New York Times. Rendszeres rovatai vannak a BBC GoodFood, a HVG Pszichológia, a Képmás, és a Qubit.hu felületein, éveken át közölt rendszeresen az ÉS-ben, a Népszabadságban, a Nők Lapjában és az ELLEManben.
2017-ben tagjává választotta a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia, 2022 januárjától a Berlini Művészeti Akadémia (Akademie der Künste) tagja.
Szabadidejében szívesen főz, már két szakácskönyve is megjelent, legutóbbi 2022-ben a Magvető Kiadó kiadásában az Adjuk meg a módját! Írások főzésről és evésről.
A szöveg forrásai: hu.wikipedia.org; gyorgydragoman.com
1. 1973-ban született Marosvásárhelyen, amelyet családjával 1988-ban hagyott el. Gimnazista éveit Szombathelyen töltötte, itt ismerkedett meg későbbi feleségével, a Szabó T. Annával. Az ELTE bölcsészkarán folytatta tanulmányait angol-filozófia szakon 1992–1998 között, diplomát végül angol szakon szerzett, majd folytatta tanulmányait hároméves PhD képzésen.
2. Második regényével, A fehér királlyal lett országosan és nemzetközileg is ismert író. Ezt a regényét több mint harminc nyelvre fordították le, 2016-ban Agyness Deyn és Jonathan Pryce főszereplésével brit-amerikai film készült belőle.
3. Írásait rendszeresen közlik a magyar és külföldi lapok és magazinok, mint például a The Paris Review, a Neue Zürcher Zeitung, a Le Monde és a The New York Times. Rendszeres rovatai vannak a BBC GoodFood, a HVG Pszichológia, a Képmás, és a Qubit.hu felületein, éveken át közölt rendszeresen az ÉS-ben, a Népszabadságban, a Nők Lapjában és az ELLEManben.
2017-ben tagjává választotta a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia, 2022 januárjától a Berlini Művészeti Akadémia (Akademie der Künste) tagja.
Szabadidejében szívesen főz, már két szakácskönyve is megjelent, legutóbbi 2022-ben a Magvető Kiadó kiadásában az Adjuk meg a módját! Írások főzésről és evésről.
A szöveg forrásai: hu.wikipedia.org; gyorgydragoman.com
2023.09.10.