Összegyűjtöttünk 5 érdekességet a világszerte kedvelt olasz ételről:
1. Pizzához hasonló ételt már az ókorban is ettek: Pompeii városában a régészek feltárták a mai modern pizzériák elődjeit, illetve a Római Birodalmon kívül, még az ókori Egyiptomban és Babilonban sütöttek ízesített lapos kenyérkéket.
2. Maga a pizza szó a középkorban, 997 körül jelent meg először egy dél-olaszországi latin szövegben, ami akkoriban egyszerűen lepényt jelentett.
3. A ma ismert pizzát először 1889-ben a nápolyi Raffaele Esposito készítette el, aki I. Umberto király és Margit királyné látogatása alkalmából különleges pizzát sütött, ami az olasz nemzeti színekben készült: zöld (bazsalikom), fehér (mozzarella) és piros (paradicsom), ezt a készítője a királynéról nevezte el, ez a margherita pizza.
4. A legtöbb pizzát az Egyesült Államokban fogyasztják: évente fejenként 10 kilogrammot esznek belőle.
5. Közel 25 000 pizzéria működik Itáliában, amelyek összesen mintegy 120 000 embernek adnak munkát, és évente 5 milliárd eurós forgalmat bonyolítanak le. A pizza tehát nemcsak az olasz kultúra része, hanem fontos nemzetgazdasági tényező is.