Világszerte április harmadik szerdáján tartják a banán nemzetközi napját
(Kép: pixabay.com)
A világnap apropóján összeszedtünk 5 érdekes tényt erről az egzotikus gyümölcsről:
1. A banánt Carl von Linné svéd természettudós eredetileg két csoportba sorolta: főzőbanán és desszertbanán.
2. A nemzetségükbe több mint hetven faj és hibrid tartozik. Ismertebb fajtái: főzőbanán (plantain), vörös banán, almabanán (latundan), Cavendish. Európában a Cavendish a leggyakrabban értékesített banánfajta.
3. A banán savtartalma a legtöbb gyümölcsnél jóval kisebb, emiatt már csecsemők is ehetik és ajánlható gyomorfekélyben szenvedőknek. Több táplálkozási szakértő gyógyhatásúnak tartja; ennek okaként főleg az A-, U- és E-vitamint, a vasat, rezet, jódot, mangánt és foszfort említik. Különösen sok benne a B6-vitamin.
4. Az úgynevezett banánköztársaságok a legnagyobb exportőrök: Guatemala, Honduras, Ecuador, Costa Rica, Panama. Jelenleg a legnagyobb exportőr Ecuador.
5. A legnagyobb banántermelők érdekes módon nem a Dél-amerikai országok, hanem az ázsiaiak: India, Kína és Indonézia.