Déri Szilvia: Kovászkaland
Budapest, 2019, BOOOK Kiadó. 187 p.
Raktári jelzet: 857494
Déri Szilvia, a Házisáfrány gasztroblog tulajdonosa, egy kevéssé ismert, de annál izgalmasabb témát tár a nagyközönség elé, ez pedig nem más, mint a kovásszal való sütés. Bár a kovászos kenyerek és sütemények elkészítése hasonlít a hagyományos sütési technikához, ízletesebb és egészségesebb végeredményt kaphatunk általa. A fázisfotókkal kiegészített leírások praktikus kötetté teszik ezt az igényes, szép kivitelű könyvet. Mindenekelőtt a kovász készítését és életét befolyásoló tényezőket ismerhetjük meg; hogy hogyan kell jól gondozni, miből állapíthatjuk meg, hogy készen áll-e már a sütésre. Ez a hosszú és részletes bevezetés szinte már garancia arra, hogy ne tévedjünk el nagyon az előkészületekben, amelyek aztán a sikeres kenyérsütés élményéhez segíthetnek minket. A gyakorlott kenyérsütők számára a dagasztás, kelesztés, formázás, irdalás és sütés lépései nem ismeretlenek, de mindig tanulhatunk újat. A szerző külön kitér a lehetséges hibák elemzésére, az eszközökre és a sütők különböző típusaira. Majd következik a várva várt gyakorlat: a receptek gyűjteménye, szintén fotókkal és részletes leírásokkal. Válogathatunk a kovászos fehér, teljes kiőrlésű, tönkölyös, rozs-, gluténmentes és rozsos kenyerek között, ha pedig valami különlegesre vágynánk, a sütőtökös, konfitált fokhagymás kenyér készítését is elsajátíthatjuk. Egyéb apróságok között kapunk kovászos grissini-, focaccia-, kifli-, perec-, pogácsa-, zsemle- és bagelreceptet. Az édességek se maradhatnak ki: van kakaós csiga, gofri, briós, almás galett és babka is.