5 érdekesség a franciák kedvenc süteményéről:
1. A köztudattal ellentétben az eredeti macaronok Olaszországhoz köthetők. Néhány forrás alapján a macaron olasz eredetű, és már a 14. században írásos feljegyzés született elődjéről Velence területéről. Később került csak át Franciaországba receptje, méghozzá Medici Katalin vihette át Firenzéből 1533-as esküvőjére. 1930-ban a francia Laudrée cukrászda cukrásza, Pierre Defontaines álmodta meg a macaron végső formáját, amelyet már mindenhol a világon jól ismernek.
2. Első ismert receptje François Rabelais Negyedik könyvében (1552) jelent meg.
3. Két féle módszerrel készülhet a macaron: az olasz módszernél cukorsziruppal dolgoznak, míg a francia recept szerint nem használnak cukorszirupot. Érdekesség, hogy a franciák is az olasz technikát használják.
4. A négy párizsi Ladurée cukrászda évente összesen 4.3 millió macaront ad el.
5. Egy macaron nagyjából 70-100 kalóriát tartalmaz, összehasonlításképpen egy eclair fánk 262 kalóriát tartalmaz. Emellett gluténmentes.