1. 1806-ban Napóleon kontinentális blokádjával akarta befagyasztani Anglia kereskedelmét, ennek következtében pedig csokoládé- és kakaóhiány alakult ki Európa szerte, mivel az nagyrészt a brit gyarmatokról, Anglián keresztül érkezett a kontinensre. Néhány torinói csokoládékészítő darált mogyoróval kezdte el keverni a csokit, ebből jött létre a gianduja, a Nutella elődje. A II. világháború alatt szintén hiánycikké vált a csokoládé, az olasz Pietro Ferrero 1946-ban így újra elővette a gianduja receptjét, melyet 1964-ben fia, Michele nevezett el Nutellának.
2. Európában a Nutella tégelye üvegből készül, míg Észak-Amerikában műanyagból.
3. A népszerű olasz mogyorókrém a világ 160 országában kapható, és évente körülbelül 365.000 tonnát adnak el belőle, ami 1000 focipályát fedne le, 26-szor végig lehetne rakni a Duna teljes partján és akkora súllyal rendelkezne, mint az egész Empire State Building.
4. Egy 400 grammos üveg Nutellában megközelítőleg 52 darab mogyoró van, ez nagyjából az összetevők 13%-át teszik ki. Világviszonylatban mérve a Nutella által fölhasznált mogyoró mértéke az egész éves termés negyede, nagyjából 100.000 tonna.
5. Két evőkanál Nutella (37 gramm) 200 kalóriát tartalmaz, viszont teljesen gluténmentes és kóser.