Ma van a fagylalt napja Magyarországon
A jeles nap alkalmából összegyűjtöttünk 5 érdekességet, erről a nyári hűsítő nyalánkságról:
1. A fagylaltot valószínűleg először a kínaiak fogyasztották, mintegy ötezer évvel ezelőtt már hóból, tejből és gyümölcsökből kevert jeges édességet ettek a jómódúak. Valószínűleg egyiptomi közvetítéssel került a földközi-tengeri országokba.
2. A történelem sok híres alakja volt fagylaltkedvelő, így például Nagy Sándor a katonáinak szolgáltatta fel a jeges édességet élénkítő hatása miatt; Hippokratész betegeinek ajánlotta gyógyírként; Nero császár több száz kilométerről is képes volt jeget hozatni a hűsítő édesség elkészítéséhez.
3. Magyarországra a fagylalt osztrák közvetítéssel került a 18. században, és hamar kedveltté vált, az 1900-as évek elején már minden szakácskönyvben szerepelt fagylaltrecept. Akkoriban még leginkább a gyerekeknek ajánlották, bár voltak már olyan receptek is, amelyekben bort és pezsgőt is adtak a fagylalthoz.
4. A fagylaltban a tej miatt jelentős mennyiségű kalcium és vitaminok találhatóak, viszont sok benne a telített zsírsav és cukor is. Egy gombóc (~4 dkg) energiatartalma körülbelül 100-160 kcal, 5-15% zsírt tartalmaz.
5. Magyarországon az egy főre eső jégkrém fogyasztás átlaga évente körülbelül 3-4 liter. Ez az Egyesült Államok 26 literes egy főre eső éves fogyasztási adataihoz képest szerény adat, viszont a táplálkozási ajánlásokat figyelembe véve nem feltétlenül jelent elmaradást.
A szöveg forrásai: hu.wikipedia.org; portal.nebih.gov.hu
1. A fagylaltot valószínűleg először a kínaiak fogyasztották, mintegy ötezer évvel ezelőtt már hóból, tejből és gyümölcsökből kevert jeges édességet ettek a jómódúak. Valószínűleg egyiptomi közvetítéssel került a földközi-tengeri országokba.
2. A történelem sok híres alakja volt fagylaltkedvelő, így például Nagy Sándor a katonáinak szolgáltatta fel a jeges édességet élénkítő hatása miatt; Hippokratész betegeinek ajánlotta gyógyírként; Nero császár több száz kilométerről is képes volt jeget hozatni a hűsítő édesség elkészítéséhez.
3. Magyarországra a fagylalt osztrák közvetítéssel került a 18. században, és hamar kedveltté vált, az 1900-as évek elején már minden szakácskönyvben szerepelt fagylaltrecept. Akkoriban még leginkább a gyerekeknek ajánlották, bár voltak már olyan receptek is, amelyekben bort és pezsgőt is adtak a fagylalthoz.
4. A fagylaltban a tej miatt jelentős mennyiségű kalcium és vitaminok találhatóak, viszont sok benne a telített zsírsav és cukor is. Egy gombóc (~4 dkg) energiatartalma körülbelül 100-160 kcal, 5-15% zsírt tartalmaz.
5. Magyarországon az egy főre eső jégkrém fogyasztás átlaga évente körülbelül 3-4 liter. Ez az Egyesült Államok 26 literes egy főre eső éves fogyasztási adataihoz képest szerény adat, viszont a táplálkozási ajánlásokat figyelembe véve nem feltétlenül jelent elmaradást.
A szöveg forrásai: hu.wikipedia.org; portal.nebih.gov.hu