Forgács Attila: Az evés lélektana
Budapest, Akadémiai Kiadó, 2018. 369 p.
Raktári jelzet: 652624
A könyv első kiadása óta eltelt 25 év. A harmadik, bővített kiadás az elmúlt negyedszázadban történt változásokra is reflektál, azok okait is keresi: miért duplázódott meg az elhízottak száma, miért hízunk a fogyókúrák dacára. A lélektani útikönyv első fejezete megállapítja, hogy minden az evéssel kezdődött. Az időutazás során a szerző a táplálkozás archaikus „metaforáit” kutatja, az evolúciós és kulturális rétegeken átsejlő és a hétköznapokban jelenlévő hatásait vizsgálja, a hagyományok, az életjelenségek és betegségek történeti hátterét és ezek lelki kivetülését ismerteti meg az olvasóval. Az idők során nem sok minden változott: a „moho sapiens” kifejezés éppúgy ráillik az ősemberre, mint a 21. század fogyasztói társadalmában élő civilizált egyénre. A könyvben a különféle evések (defenzív evés, agresszív evés, szeretet evés, szexuális étkezés) tipizálása mellett a táplálkozással kapcsolatos problémákról, gasztropszichológiai kutatásokról, pszichoarcheológiai módszerekről is olvashatunk.