Janits-Szabó Virág: Örömfőzés. Buddhák a konyhámban
Budapest, Boook Kiadó, cop. 2018. 270 p.
Raktári jelzet: E 010915
Az Örömfőzést lapozgatva az első, ami eszembe jutott, hogy a főzés tulajdonképpen egy egyszerű, hétköznapi varázslat. Mert legyen szó akár ünnepi fogásokról vagy a keddi ebédről, ha szeretettel és hozzáértéssel készül, akkor mindegyik táplál, gyógyít, éltet. Sőt, talán egy életre emlékezetes lesz az íze, és az érzések, amiket bennünk keltett. Janits-Szabó Virág, városi jógi a szerző, aki útmutatást ad ezen a különleges úton az alapanyagoktól az elkészítésig a következő fejezetek szerint: Öröm, Nyugalom, Nőiesség, Férfiasság, Csábítás, Életerő, Gyógyulás, Megtisztulás. Minden fejezet előtt olyan gondolatokat összegez, amelyek segíthetik az ételek gyógyító tulajdonságainak koncentrálását, akár az elkészítés módja, akár a körülményeire vonatkozóan. Minden mondata személyes hangvételű, ötleteket, tapasztalatokat oszt meg velünk. A konyha hangulata is hozzájárul ahhoz a belső harmóniához, amelyet az ételek készítése, tálalása közben átvehetünk és továbbadhatunk mi magunk is. Minden receptnél olvashatjuk a főbb összetevők alapján az ételek és italok testi-lelki hatását. A kötet végén pedig összefoglalót találunk a felhasznált alapanyagok „titkos életéről”. Janits-Szabó Virág receptjei, baráti jó tanácsai szinte végig arra biztatnak minket, hogy főzés közben merjünk szenvedélyesek lenni, életet vinni ételeinkbe, rögtönözni. Ugyanakkor ismerjük az alapanyagainkat, hogy tudjuk, mit adjunk a családunknak, barátainknak meghűlésre, az esti beszélgetéshez, stresszes időszakban vagy a változások könnyebb megéléséhez. Ez a szemléletmód természetesen nem csak a konyhára érvényes, de ha megfogadjuk tanácsait, az élet szeretete sugárzik majd ételeinkből.