Winter Angéla: Kávékedvelők kézikönyve
Winter Angéla: Kávékedvelők kézikönyve
Kossuth Kiadó, Budapest 2018. 165 p.
Raktári jelzet: 856105, 856106
A kávé a víz után a második legnépszerűbb ital – kezdi a könyv bevezetőjében. Emellett még a története is fordulatos, érdekes, annak ellenére, hogy a kezdetét homály fedi. A legenda szerint egy etióp kecskepásztornak köszönhetjük a létét, aki Kr. u. 850 körül lett figyelmes arra, hogy kecskéi a kávécserje bogyóinak rágcsálása után gyermeki energiával lettek felvértezve. A könyv a kezdetektől lépeget napjainkig, emellett pedig a fontosabb mérföldköveket egy idővonalon is nyomon követhetjük.
A kávékészítés művészet, így természetesen egy kávéról szóló könyv nem készülhet el anélkül, hogy ne lenne legalább egy fejezet a baristáknak szentelve. Nincs ez másként ezen kiadvány esetében sem. Megtudjuk, mi a különbség az eszpresszó és a ristretto között, mennyi ideig tart a baristaképzés, és még arra is fény derül, hogy egy grandéban több kávé van-e, mint egy piccolóban.
Élvezetes, érdekes könyv. Igyekszik a kávéval, kávézással kapcsolatos minden területet érinteni. Útmutatót ad a jó presszógép kiválasztásához, a kotyogós kávéfőző helyes használatához. Hab a tortán, hogy még azt is megtudhatjuk, kávéfogyasztásunk alapján milyen személyiségtípushoz tartozunk. Egy jó kávézóban, egy jó kávé mellett érdemes kezünkbe venni ezt a néhány oldalas könyvecskét.
A könyvtárban itt található.
2019.03.09.
Tóth Andi: Dobd ki a szemetest!
2019.03.12.
Budapest, Lelkesedés, Tanulás, Szabadság, 2018. 275 p.
Raktári jelzet: 656545
Gara Mari: Farmer új szerepben
2019.03.02.
Budapest, Cser K., 2018. 31 p.
Raktári jelzet: E 011068